Verwacht op deze pagina geen lange nieuwsberichten: voor de kortere updates over wat ik heb gezien en heb gedaan op het gebied van vogels is deze pagina bedoeld.


2 april 2021: deze Scholekster, ongeveer even oud als ik, is weer klaar voor het broedseizoen!

 


26 januari 2021: tijdens de voorbereidingen op aankomend MAS-seizoen in Noord-Holland, dat 1 april van start gaat, kwam ik een mooi koppeltje Patrijzen tegen. Hopelijk zitten ze er nog tijdens de tellingen!

 


11 januari 2021: witte zwaantjes (met gele halsbanden uit Groningen), zwarte zwaantjes en een Nonnetje (vrouwtje) waren de hoogtepunten van de veldwerkdag van vandaag.

 


8 januari 2021: Een niet heel alledaagse soort vandaag; een Grote Gele Kwikstaart langs de vaart aan de Koudeweg bij Sint Annaparochie.

 


26 november 2020: Soms heb je het geluk om een Hermelijn of Wezel tegen te komen, maar niet vaak lukt het om dan ook nog eens een goede foto te krijgen. Vandaag had ik dit geluk wel; een prachtig oog-in-oog-moment met een Hermelijn.

 


2 september 2020: Een slaapplaatstelling bij de Wide Mar, oorspronkelijk bedoeld voor de Kiekendieven, liep uit op een waar Zilverreigerfeest: 169 exemplaren vielen in om de nacht op het eilandje door te brengen! Ook enkele Ooievaars voegden zich erbij. Hieronder een sfeerplaatje van deze prachtige, rustige avond.

 


7 juli 2020: Een mooie soort in de regen tussen twee MAS-tellingen in in Noord Holland deze week: een Steenuil op een lantaarnpaal.


17 juni 2020: Zowel vorige week als deze week heb ik weer geassisteerd bij het vogels vangen en ringen voor het CES-project bij Rohel aan de oever van het Tjeukemeer. Beide keren vingen we meer dan honderd vogels, met enkele mooie soorten en terugmeldingen. De aantallen zijn terug te vinden op trektellen; 10 juni en 16 juni. Hieronder wat foto's van de hoogtepunten van de vangsten.

Putter - Carduelis Carduelis

Oeverzwaluw - Riparia Riparia

Roodborsttapuit - Saxicola Rubicola

IJsvogel - Alcedo Atthis


15 mei 2020: Inmiddels is de derde telronde van MAS alweer begonnen. Vorige week was een prachtige laatste week van de tweede telronde, met een paar leuke soorten om te tellen. Zo kon ik een nieuwe soort voor m'n levenslijst toevoegen; de Gele Kwikstaart (zie hier). In hetzelfde telpunt kwam ik ook een Beflijster tegen; mijn eerste vrouwtje Beflijster ooit.

 

Een mooie akkervogelsoort is de Patrijs. De eerste telronde kwam ik er niet één tegen en ook de tweede telronde leek een patrijsloze te worden. Op Wieringen zag ik op de één na laatste teldag eentje op een kale akker zitten (zie hierboven), maar helaas: net buiten het telpunt... Toch kwam op de laatste teldag een verlossend paartje Patrijs tevoorschijn binnen een telpunt. En: op de eerste dag van de derde telronde telde ik er alweer één!

 

Een Bruine Kiekendief in een luzernestrook was ook een mooie waarneming; wederom binnen een telpunt.


5 mei 2020: De tweede MAS-ronde zit er na deze week alweer op. Met bijna honderd telpunten in Noord Holland voor Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels en enkele punten in Friesland, is dat een hele inspanning. Maar: ook een erg mooie inspanning met zo nu en dan leuke soorten die voorbijkomen (zie het artikel hierna).

 

Zo nu en dan komt er een vogel langs die zich niet alleen laat bekijken, maar zelf ook de boel eens goed bekijkt. Zo ook deze Tapuit, die na grondige inspectie van mijn auto (met bijbehorende GKA-sticker), weer rustig op de grond landde.


4 mei 2020: Het Grauwe Kiekendiefseizoen 2020 is ook voor mij weer officieel begonnen, en wel met een waarneming van een paartje Grauwe Kiekendieven binnen één van mijn MAS-telpunten ergens op het Bildt. Het is weer opletten geblazen vanaf nu!


17 maart 2020: Vandaag zag ik drie soorten weer voor het eerste dit voorjaar. Dit waren een Lepelaar, Zwarte Roodstaart en Roodborsttapuit. De Witte Kwikstaarten zijn inmiddels alweer in groten getale teruggekeerd.

Drie keer een Roodborsttapuit: twee mannetjes en een vrouwtje. Voor meer foto's: zie mijn galerij.


11 maart 2020: Afgelopen zaterdag mocht ik een korte lezing geven over mijn stage bij Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels. Het was een zeer geslaagde dag met een hoge opkomst en veel interessante lezingen.

 

Zie voor het hele artikel over deze dag hier.


4 maart 2020: Aan de galerij zijn weer enkele mooie foto's van de afgelopen twee weken toegevoegd!

 

Hoogtepunten van deze en afgelopen week waren wederom veel aflezingen, waaronder dit keer drie buitenlandse Scholeksters met kleurringen: een Noor, een Pool en een Duitser, zie hieronder.

 


25 februari 2020: In de Scholekstergroep op Facebook schreef ik het volgende:

 

Daar is de volgende Zeelander die ik weet af te lezen in Friesland. Ik heb wel drie keer gekeken of ik het goed heb gezien. In juli 2010 geringd in Middelburg als adulte vogel. Deze hele winter niet gezien buiten Zeeland. Met een aflezing op 12 februari bij Vlissingen zou je verwachten dat hij ook geen enkele reden heeft om Zeeland nog te verlaten. Maar toch echt vandaag binnendijks bij de Slachte op gemaaide groenbemester op zoek naar regenwormen, misschien geprofiteerd van de harde zuidwestenwinden...?

 

Bron life-history: wadertrack.nl.


21 januari 2020: de eerste weken van het jaar heb ik aangegrepen om flink wat LiveAtlas lijstjes in te vullen. Zowel in eigen dorp, maar ook in Britswerd, Itens, Berlikum, aan de zeedijk bij Oosterbierum en Sexbierum, en in het buitengebied tussen Sint Annaparochie, Nij Altoenae en Sint Jacobiparochie vulde ik dit jaar al 17 lijstjes in. Meest soortenrijke lijstje was die in Berlikum (Hemmemapark) met een totaal van 27 vogelsoorten. Hoogtepunten van deze lijst waren vier Grote Zaagbekken (zie hieronder), vier Grote Bonte Spechten en twee Boomklevers.

 

Andere telling was de slaapplaatstelling van Ganzen en Zwanen, bij het Wierzijlsterrak. Hier waren het hoogtepunt 13 Kleine Zwanen en tien Grote Zaagbekken.


8 januari 2020: twee noemenswaardige ganzen vandaag: allereerst een leuke hybride, vermoedelijk Brandgans x Sneeuwgans (linksonder) én een Brandgans met kleurringen (rechtsonder), vorig jaar januari geringd bij Eemnes (bron: Geese.org).

 


12 december 2019: naast roofvogels, zie 'nieuws', ook nog wat andere leuke soorten, waaronder een grote groep Fraters (linksonder eentje ervan) en enkele Oeverpiepers (rechtsonder).

 


2 december 2019: door een inspirerende lezing over het live-atlas project van Sovon op de Sovon-dag van afgelopen zaterdag, telde ik samen met mijn vader al op 1 december een rondje op de kwelders van de Bildtpollen. Vandaag kwam daar een mooi rondje bij op het strand van... Callantsoog! Hoogtepunten waren een groep Rotganzen (linksonder) en een groep Eiders (rechtsonder) die over kwamen vliegen. Voor de meeuwenaflezingen van deze dag, zie de speciale meeuwenpagina.


1 december 2019: een mooie vondst samen met mijn vader vandaag: een (niet bepaald verse) dode Bergeend met Belgische ring! Het ringnummer is uiteraard doorgegeven en ik wacht de terugmelding af.


31 oktober 2019: Wat kort nieuws van deze week:

- Deze week zag ik de eerste Kramsvogels weer in de gemeente, evenals de eerste Fraters aan de zeedijk.

- 30 oktober was een koude, prachtige ochtend bij het vogels ringen aan het Tjeukemeer. Met name veel Roodborsten en Koperwieken werden er gevangen, maar hoogtepunt was de IJsvogel. Totalen, zie hier.

- Op 31 oktober was ik te gast bij ringgroep Franeker op hun prachtige ringplaats op Kornwerderzand. Meest gevangen vogels waren hier Merel en Vink, voor de totalen zie hier. Op de heenweg poseerde een Zeearend in het ochtendlicht.

- Bij Stiens zag ik mijn eerste Wilde Zwanen weer dit seizoen. Nu nog te ver weg om te checken op pootringen: hopelijk verandert dat nog.


23 oktober 2019: Een mistig begin van de ochtend, maar desalniettemin een leuk aantal vogels bij Rohel vandaag, met name Roodborsten en Koperwieken. Verder werden er net als op 7 oktober weer twee Bokjes gevangen. Andere leuke vangsten van de dag waren drie Baardmannetjes, een groep Staartmezen en als klap op de vuurpijl een Waterpieper, nieuwe soort voor deze locatie! Voor de totalen van vandaag, zie hier.

 

Waterpieper - Anthus Spinoletta

Baardman - Panurus Biarmicus

Staartmees - Aegithalos Caudatus


7 oktober 2019: Bokjes en Watersnippen waren vandaag twee mooie soorten die we vingen bij het vogels ringen aan het Tjeukemeer. Verder zagen we hier een Zeearend, vrouwtje Havik én een mooie vroege Ruigpootbuizerd, mijn eerste van dit seizoen. Voor de totale vangsten van vandaag, zie hier.

Watersnip - Gallinago Gallinago

Bokje - Lymnocryptes Minimus


11 september 2019: Op deze regenachtige avond nog een mooie waarneming: naast enkele aflezingen van Grauwe Ganzen en een Lepelaar kwam ik een vrij jonge, stuntelige Velduil tegen!


3 september 2019: Na het ringen in de ochtend bij Rohel (hoogtepunt: alweer een juveniele Cetti's Zanger, rechts) was het 's middags nog tijd voor een rondje fietsen langs de zeedijk. Opvallendheden van vandaag waren de vele Tapuiten, maar ook enkele Roodborsttapuiten en een Paapje.

Aflezing van de dag was Zilvermeeuw HM54, een Duitser, voor het derde seizoen op rij op dezelfde plek afgelezen en soort van de dag was Strandplevier, zie hier!

Drie doortrekkers aan de zeedijk, vlnr Paapje, Roodborsttapuit en Tapuit.


27 augustus 2019: Enorme aantallen vogels tijdens het ringen bij Rohel deze en vorige week: in totaal meer dan driehonderd! Mooie soorten waren onder meer Baardmannetjes, een IJsvogel, een juveniele Cetti's Zanger, Bonte Vliegenvangers, Roodborsttapuit en Gekraagde Roodstaart. Zie voor de details hier.

Juveniele Roodborsttapuit op 27 augustus.


9 augustus 2019: Vanavond een mooie aflezing: een Bontbekplevier! Een nieuwe afleessoort voor mij, waar ik vrij snel een terugmelding van kreeg. De vogel is geringd in Noord-Duitsland en bij de terugmelding kreeg ik een mooie foto meegestuurd van het jong, geringd in juli van dit jaar.

Jonge Bontbekplevier op 24 juni van dit jaar, bron Dominic Cimiotti.

Juveniele bontbekplevier op 9 augustus bij Zwarte Haan.


9 augustus 2019: Vandaag keerde ik een dag terug naar het gebied waar ik van september vorig jaar tot en met maart dit jaar stageliep: Oost-Groningen! Ik reed hier rond met mijn collega-stageloper van die tijd en zag enkele mensen van Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels: noem het een reünie. Niet te missen waren in dit gebied deze keer alle Kiekendieven, Bruin, Blauw en Grauw (gezenderde man adult, linksonder), zowel adulte vogels als juvenielen. Verder las ik twee halsbanden af in de Tjamme van Grauwe Ganzen. Hier lieten ook enkele Roodborsttapuiten zich mooi zien (zie rechtsonder), ook al werkte het weer helaas niet echt mee.


6 augustus 2019: Na enkele dagen met topdrukte bij het vogels ringen aan het Tjeukemeer, was het vandaag vrij rustig vanwege de vrij stevige wind. Daarnaast besloten we alleen de noodzakelijke netten voor deze laatste CES-dag op te zetten, zodat we ook eens tijd hadden om alle vogels te meten en wegen. 

 

Vanwege de relatieve rust hadden we vandaag ook ietsje meer tijd voor de 'bijvangsten'; meerdere libelles waren in het net beland en daarnaast zagen we een mooi exemplaar Gevlekte Smalboktor (foto rechtsonder). Wat betreft de libelles vielen vooral de mooie Groene Glazenmaker op (vrij zeldzaam, een nieuwe soort voor mij), die na één snelle foto alweer wist te ontsnappen, al was de Gewone Oeverlibel die druk bezig was met zijn ei-afzet ook een mooi gezicht (foto linksonder)!


2 augustus 2019: Voor de tweede keer deze week was ik met hoog water aan de zeedijk en hoewel ik deze keer geen enkele vogel aflas, zag ik wel weer enkele mooie soorten. Wat betreft de steltlopers waren deze keer de vele Oeverlopers en de Witgatjes opvallend. Verder kwam ik weer de eerste Tapuiten tegen, die inmiddels dus weer begonnen zijn aan hun najaarstrek. Een vogel die blijkbaar nog niet vertrokken was, was de adulte man Koekoek die aan de zeedijk op een paaltje neerstreek. Bij de Westhoek zag ik vandaag het resultaat van een succesvol broedpaar Blauwborst: een mooi juveniel exemplaartje.

Tapuit

Koekoek (adult, man)

Blauwborst (juveniel)


1 augustus 2019: Een ronde live-atlas tellen leverde vanavond in en rond Sint Annaparochie een paar mooie waarnemingen op, zowel van vogels als van andere soorten. Een selectie van de waarnemingen: Kemphanen, Grote Bonte Specht, Grauwe Vliegenvangers, Rietzanger wat betreft de vogels en  verder een Houtpantserjuffer en Stippelmotten.

Stippelmot spec.

Grauwe Vliegenvanger


29 juli 2019: Na de extreme hitte van vorige week was vandaag weer een geschikte dag voor het ringen in het kader van het CES-project, aan de noordoever van het Tjeukemeer. Hoogtepunten van de dag waren een mooi mannetje Goudvink en een juveniele Gele Kwikstaart (beide hieronder). Voor de totalen, zie hier.


24 juni 2019: Vandaag werd er een perceel gerst geoogst waarin zich drie nesten bevonden van Kiekendieven (2x Grauwe Kiekendief, 1x Bruine Kiekendief). Met behulp van vrijwilligers en Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels zijn deze nesten dit jaar weer beschermd en dit beschermen hield in dit geval ook in dat er iemand aanwezig moest zijn bij de oogst, om er voor te zorgen dat de jongen het goed maakten en niet per ongeluk in een machine verdwenen.


13 juni 2019: Een avondje aan de zeedijk met hoog water leverde vandaag enkele aflezingen op: vier Lepelaars en twee Grutto's. Verder grote aantallen steltlopers, waaronder jonge Tureluurs, en wat mooie jonge Kokmeeuwen, zie hieronder.


9 juni 2019: Een wat rustigere vangdag dan de vorige keer aan het Tjeukemeer, maar wel weer met enkele mooie soorten, zoals een juveniele Cetti's Zanger, enkele Baardmannetjes en een mooie juveniele Roodborsttapuit (hieronder). Voor de details, zie hier.

 

Ook de bijvangsten waren deze ochtend mooi, want we hoorden een Waterral knorren, zagen een rups van een Grote Beer, een Sint-Jansvlinder en een nieuwe soort op mijn levenslijst, het Oranje Zandoogje.


24 juni 2019: Een hectische, drukke vangdag bij het vogelringen bij Rohel, met enkele mooie hoogtepunten! Voor de aantallen, zie trektellen! Hieronder één van de hoogtepunten in beeld.


19 juni 2019: Vandaag wederom wat leuke insecten in eigen tuin gefotografeerd. Speciaal hiervoor heb ik een nieuwe pagina aangemaakt, gewijd aan alle soorten die ik tegenkom in eigen tuin!


18 juni 2019: Vandaag fotografeerde ik enkele voor mij nieuwe insectensoorten die af waren gekomen op ons vlinder/bijenmengsel in de achtertuin. Hieronder van links naar rechts de Citroenpendelvlieg, Blinde Bij en Moeraspendelvlieg.


11 juni 2019: Tijdens een rondje toeren door het zuidwesten van de provincie afgelopen zondag heb ik wat vogels afgelezen: Scholekster BLG-WCBC bij Greatte Wierum, een vogel van het CHIRP-project, geringd op Vlieland. Dit is de eerste aflezing geweest in zijn vermoedelijke broedgebied.

 

Verder enkele Ooievaars, waaronder één uit Duitsland (nog geen terugmelding) én een vogel van bijna 30 jaar oud, geringd bij Spanga!


8 juni 2019: Al enkele weken ben ik inmiddels assistent bij het vogelringen aan de oevers van het Tjeukemeer. Ik help daar Jan de Jong, die hier al 35 jaar vogels ringt. De vangsten worden altijd ingevoerd op Trektellen, klik hier.

 

Voor mij is dit een goede kans om veel vogels en hun kenmerken van dichtbij te zien en daarnaast veel van Jan te leren wat betreft het ringen en meten van vogels.


20 mei 2019: Een bewolkte dag leverde vandaag in Sint Annaparochie & Berlikum en omstreken toch nog wat leuke waarnemingen op. Zo zag ik 's twee Variabele Waterjuffers, een Icarusblauwtje en een Distelvlinder, allemaal de eersten van het seizoen voor mij. 

Verder zag en hoorde ik meerdere zingende Spotvogels, op twee locaties. Het was voor mij niet voor het eerst dit seizoen dat ze zich zo mooi laten horen en zien. Wel voor het eerst was de Koekoek die zich van erg dichtbij liet fotograferen en liet horen en daarbij best lang rustig door bleef koekoeken, ondanks mijn nabijheid. 

Wat betreft het broedseizoen: op veel plaatsen zwemmen inmiddels jonge Meerkoetjes rond en ook de eerste nesten Koolmezen zijn uitgevlogen (rechts). De juvenielen van beide soorten laten zich nog veelvuldig voeren.

Hieronder een zingende Spotvogel verscholen achter de takjes. Voor andere foto's van vandaag, zie galerij.


17 mei 2019: Een mooie vogeldag vandaag: naast diverse Bruine & Grauwe Kiekendieven zag ik behoorlijk veel Gele Kwikstaarten aan de zeedijk, waaronder ook een Noordse Kwikstaart (nieuwe soort levenslijst)! Ook enkele Tapuiten waren nog op trek en het grote aantal Oeverlopers dat ik zag zal waarschijnlijk ook op doortrek zijn. Bij Zwarte Haan fotografeerde ik een vrouwtje Gekraagde Roodstaart, een niet alledaagse soort voor mij. Voor alle andere waarnemingen van vandaag klik hier

Hieronder één van de vele Gele Kwikstaart van vandaag. Voor meer foto's, zie galerij.


13 mei 2019: Vandaag zag en hoorde ik mijn eerste Kleine Karekiet van het jaar en daarnaast wederom meerdere Rietzangers. Verder fotografeerde ik enkele Grasmussen, een Zwarte Roodstaart en wat Tapuiten

 

Hieronder vlnr een Kleine Karekiet, Grasmus en Tapuit.


10 mei 2019: Tijdens een rondje wandelen op deze voorjaarsavond hoorde ik het luidruchtige gezang van een Spotvogel, een soort die ik vorig jaar het hele jaar niet wist te spotten. Waarneming met geluidsfragment is hier te vinden.


7 mei 2019: De derde MAS-telronde van het jaar deed ik vanmorgen. Op deze zonnige ochtend zag, naast de gebruikelijke soorten, ook wat Tapuiten, Gele Kwikstaarten én... Grauwe Kiekendieven, zie hieronder! Verder op de terugweg nog mijn eerste Rietzanger van het seizoen en nog een Noordse Kauw (rechtsonder), die nota bene nestmateriaal aan het verzamelen was.


18 april 2019: Vandaag deed ik voor de tweede keer een MAS-telronde. Leuke waarnemingen tijdens deze fietsronde in de vroege morgen waren overvliegende Regenwulpen en Witgatjes, overvliegende Kramsvogels en mijn eerste Huiszwaluw van 2019.


17 april 2019: Twee mooie aflezingen op het Noorderleeg vandaag: een Franse Kluut (hieronder) en een Brandgans, twee maanden geleden geringd bij Gaast.


9 en 10 april 2019: In deze dagen een paar leuke waarnemingen en aflezingen. Allereerst de aflezing van Torenvalk HZX. Deze vogel is vorig jaar als pullus geringd, waarbij ik zelf aanwezig was. De vogel is nu tien kilometer verderop aanwezig bij een Torenvalkkast en zal hier waarschijnlijk gaan broeden.

Bij Zwarte Haan was een Roodhalsgans aanwezig. Helaas bleek na het maken van foto's dat de vogel een rode kweekring draagt. Dit maakt dat het een escape betreft en dit heeft er ook voor gezorgd dat de waarneming van een Roodhalsgans op 8 april, enkele kilometers verderop, nu is afgekeurd.

Op een voor mij bekende plek zag ik, net zoals vorig jaar, weer een Vos. De vogel liep rustig tussen Brandganzen door en was absoluut niet schuw.


6 april 2019: Tijdens mijn tweede poging om een gekleurringde Tapuit af te lezen (zie hoofdnieuws), deed ik nog twee andere 'opmerkelijke' waarnemingen: een IJsvogel (verdacht, in deze tijd van het jaar...) én een groep Strandleeuweriken.


3 en 4 april 2019: Voor de laatste keer voorlopig vertrok ik deze dagen naar Oost-Groningen voor het maken van protocollen, waarmee de eindstand nu op dik 31 uren aan geluidsopnames komt. In deze twee dagen zag ik hier en daar nog genoeg kieken, al is het totale aantal wel al aan het afnemen. Verder nog steeds enkele Ruigpootbuizerds aanwezig en uiteraard weer enkele gekleurringde Knobbelzwanen.


1 april 2019: Het is weer april en dat betekende vandaag de start van het nieuwe MAS-telseizoen (Meetnet Agrarische Soorten)! Vanwege het mooie weer besloot ik meteen mijn eerste telronde te doen. Helaas nog weinig bijzonderheden.


30 maart 2019Deze week vertrok ik weer voor twee dagen naar Oost-Groningen voor het vervolg van mijn stageproject. Eén van de laatste keren, want een flink aantal Blauwe Kiekendieven zal de komende tijd weer op trek gaan. In deze week zag ik meerdere Bruine Kiekendieven, de eersten van mijn seizoen en nog enkele Ruigpootbuizerds, die binnenkort ook weer naar het noorden zullen vertrekken. Verder zag ik onder andere de eerste Dagpauwoog en zaten tussen de Knobbelzwanen ook weer enkele geringde exemplaren.


24 maart 2019: De eerste Boerenzwaluw voor mij van 2019 gezien. Daarnaast zo'n 25 Scholeksters afgelezen en wederom enkele Zwartkopmeeuwen gezien (zie hieronder) én een Kokmeeuw van Griend afgelezen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb