Nieuws


MAS 2021: eerste telronde

april 2021

 

Net zoals vorig jaar doe ik dit jaar in opdracht van provincie Noord Holland MAS-tellingen vanuit Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels, zo'n 120 telpunten. Ook op het Bildt heb ik nog altijd vijf vrijwillige telpunten.

 

De tellingen begonnen dit jaar met veel bewolking, zo nu en dan een waterig zonnetje en een frisse wind. Meteen op de eerste dag hoorde ik al de eerste Gele Kwikstaarten. Tussen een grote groep Kokmeeuwen in de buurt van het IJsselmeer zaten een paar Zwartkopmeeuwen (foto hieronder). Op 4 april volgden de eerste Boerenzwaluwen.

 

Hoewel de stevige, koude wind aanwezig bleef, waren er gelukkig ook genoeg mooie momenten. Zo waren er veel mooie zonsopkomsten en leverden bloeiende bollenvelden altijd mooie plaatjes op. Naast de verzameling 'pure' zonsopkomsten rechts, zaten er ook mooie momenten tussen met spelende hazen in de bloeiende hyacinten (foto hieronder), luid roepende gele kwikstaarten in de tulpen en nog veel meer.

 

Tijdens de tellingen in deze eerste telronde kwam ik zowel Bruine Kiekendieven als nog een paar Blauwe Kiekendieven tegen (foto hieronder), onder andere boven een wintervoedselveld van ANV Hollands Noorden. Ook een mooie verrassing: een overvliegende Rode Wouw tijdens een telling.

 

De laatste tellingen leverden de echte hoogtepunten op van de eerste telrondes. Meerdere koppeltjes Patrijzen, een Nijlgans met kleurring (geringd in België!, foto helemaal onder), de eerste Tapuiten en Rietzangers én... een Zeearend rustend in het telpunt (foto onder)!


Roodhalsgans op het Noorderleeg

26 februari 2021

 

Voor veel lokale vogelaars en twitchers zal het misschien al niet meer zo bijzonder zijn; Roodhalsganzen op de kwelder van Noard-Fryslân Bûtendyks. Meestal zitten deze alleen in de buurt van Blija. Vandaag ontdekte ik er één in een grote groep Brandganzen, in de buurt van Nieuwebildtzijl. Het zelf ontdekken van deze soort maakte het extra leuk en al helemaal op een plek waar ik hem niet per se had verwacht. Dat de vogel dan ook nog eens ongeringd was, dus geen ontsnapte, en zich mooi in het zonnetje liet bewonderen, maakte het extra mooi.


Scholeksteraflezingen

25 februari 2021

 

-- onderstaand bericht plaatste ik op 25 februari in de Scholekstergroep op Facebook. --

 

Vandaag tussen Westhoek en Harlingen (hvp Harlingen zelf niet meegerekend) 71 Scholeksters af kunnen lezen.

In tegenstelling tot vorige week en de weken ervoor bijna allemaal van ringgroep Franeker (67 stuks), en dan ook nog de meeste geringd als broedvogel vlakbij de zeedijk. Veel van hen zaten alweer in paartjes, afgezonderd van de hvp's. Vandaag dus bijvoorbeeld nul vogels van Ringgroep Noardlike Fryske Wâlden!

Leuk om te zien was dat maar liefst 22 van deze vogels de hele winter verder niet zijn afgelezen (niet na half september), en dat terwijl de hvp's toch geregeld worden gecheckt door o.a. mij, Chris Grobbe en Anneke Zeinstra. Duidelijk vogels van andere overwinteringsplaatsen die nu hun broedgebied weer opzoeken dus.

 

Naast de 67 vogels van Ringgroep Franeker zaten er nog twee van Ameland, eentje uit Groningen (2kj) en eentje van Schier.

 

RR-CCLT, precies een jaar geleden voor het laatst afgelezen, ook door mij.

BRR-B9YT van ringgroep Grunn (2kj).


Winterweer deel drie: een prachtige week

12 februari 2021

 

Na al wat eerdere kortere periodes van koud weer, was er deze week eindelijk een serieuze winterperiode. Met temperaturen ver onder het vriespunt een een behoorlijke laag sneeuw, was het prachtig vogelweer. Het sneeuwdek leverde dan ook prachtige foto's op, waarvoor ik graag doorverwijs naar mijn galerij (en mijn instagramaccount: @naturebygerard). 

 

Niet alleen de alledaagse vogels lieten zich deze week goed zien (zoals de Ringmus op de foto rechtsboven). Ook de normaal behoorlijk schuwe en moeilijk te vinden Houtsnip was makkelijker te vinden en in sommige gevallen zelfs in woonwijken te zien. Zo ook in onze eigen straat. In de buurt van Hallum kon ik er zelfs eentje in de sneeuw ontdekken, wat een mooi sfeervol plaatje opleverde (foto rechts).

 

Een andere prachtige soort van de winter was de Strandleeuwerik. Ik een hevige sneeuwbui ontdekte ik een groepje van een stuk of 20 vogels, die druk bezig waren met het zoeken naar voedsel in de planten die nog boven de sneeuw uitstaken. Het geel aan hun kopjes stak extra mooi af tegen de witte sneeuw (foto rechtsonder).

 

Uiteraard geen week compleet zonder weer wat aflezingen. Het werd me makkelijk gemaakt deze keer: op de ijsbaan, te zien vanaf mijn slaapkamer, streken deze week een Kokmeeuw en later nog een Stormmeeuw met kleurringen neer (foto linksonder). De Stormmeeuw was een oude bekende van de laatste serieuze winterperiode (2018, toen ook op de ijsbaan) en is geringd in Estland! Bij Stiens kon ik verder nog drie Knobbelzwanen aflezen (foto rechtsonder), die allen zijn geringd in de provincie Groningen.


Winterweer deel twee

1 februari 2021

 

Echt doorzetten doet de winter nog niet, maar een beetje winterig was het wel degelijk de afgelopen week. Ook vandaag leverde dat weer mooie waarnemingen en een overvol LiveAtlas-lijstje op.

 

De witte achtergrond van sneeuw en ijs maakt de meest normale vogelsoorten al extra bijzonder. Daarnaast deed ik vandaag een paar niet zo alledaagse waarnemingen. Zo zag ik een Waterral over het ijs stappen, een soort die zich normaal gesproken niet zo snel laat zien. Ook een mannetje Grote Zaagbek was een mooie soort. Een groepje van zeven Reeën bleef rustig staan op de kale akkers. 

 

Aan de zeedijk zag ik, weliswaar in de verte, een Ruigpootbuizerd op de kwelder. Bij Zwarte Haan kon ik nog een paar Scholeksters aflezen, die rustig op het ijs stonden te rusten. Over mijn eigen koude handen zal ik maar niet meer klagen... De vogels op het ijs leverde overigens nog meer mooie plaatjes op, zie daarvoor ook mijn Instagram (@naturebygerard).


Slaapplaatstellingen, meer LiveAtlas lijstjes en meer aflezingen

28 januari 2021

 

Het is inmiddels eind januari en in de vogelwereld komt weer een beetje beweging. Zo zijn de Scholeksters weer langzaamaan onderweg naar hun broedgebieden, waardoor er aan de zeedijk bij Harlingen weer enorme aantallen op de hoogwatervluchtplaatsen aanwezig zijn. Dit resulteerde afgelopen week in meer dan honderd aflezingen, van met name lokale broedvogels (maar ook wel vogels van de Noardlike Fryske Wâlden, Ameland, Terschelling en één uit Zeeland).

 

Verder ging ik onverminderd door met het doen van LiveAtlas-tellingen. Wederom zaten er soms leuke soorten tussen, zoals een Paarse Strandloper. Naast LiveAtlas-tellingen waren er ook weer slaapplaatstelling, van zowel Kiekendieven als Ganzen & Zwanen. Met name de laatste telling was prachtig vanwege de matige vorst in de nacht ervoor, waardoor er een mooi laagje ijs over het water lag en er een prachtige zonsopkomst te zien was. Hieronder wat sfeerplaatjes!

 


Eerste week 2021: roofvogels, eerste aflezing en Sovon LiveAtlas lijstjes

10 januari 2021

 

De eerste week van 2021 zit er alweer even op. In deze eerste week van het nieuwe jaar telde ik meerdere kilometerhokken voor het LiveAtlasproject van Sovon, waar iedereen aan mee kan doen. Het blijft een verslavende hobby om te kijken hoeveel soorten je in een bepaalde tijd of in een bepaald gebied kan scoren. Leuke waarnemingen waren bijvoorbeeld twee Witgatjes, een grote groep Rotganzen, een Noordse Kauw en drie Sperwers in één rondje.

 

Over Sperwers gesproken: deze week lieten de roofvogels zich opvallend goed fotograferen. Eerst al een Sperwer (foto's onder) tijdens veldwerk dat ik uitvoerde voor Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels, in de buurt van Stiem (bij het Lauwersmeer). Dit tweede kalenderjaar (het is inmiddels januari...) mannetje bleef rustig zitten waardoor ik hem zowel van voor als van achteren kon fotograferen. De volgende dag poseerden ook een Buizerd en een Torenvalk erg mooi.

 

Na het geweldige aantal van iets meer dan 2100 aflezingen vorig jaar, is ook in 2021 de eerste weer binnen. Een Zilvermeeuw met gele kleurring (Duits project) liet zich aflezen in de buurt van Paesens.


Wilde Zwaan ZTF terug in Friesland

26 november 2020

 

Bij Stiens zijn weer Wilde en Kleine Zwanen te zien, zoals eigenlijk ieder jaar. In een groep van 40 Wilde en 9 Kleine Zwanen vond ik vandaag een oude bekende, namelijk 'ZTF'. Deze vogel las ik eerder af in 2017 (ook bij Stiens) en ook nog in januari van dit jaar in de buurt Beetgumermolen. De vogel is in 2015 geringd op IJsland.

 


Vermelding van afgelezen Scholekster in Duits artikel

30 oktober 2020

 

Afgelopen week is in Duits vogelblad AVES Braunschweig een artikel verschenen over in Duitsland gekleurringde Scholeksters die in Nederland zijn afgelezen. Hierin is ook een door mij afgelezen vogel opgenomen, met foto's en wel.

 

Het artikel is op aanvraag beschikbaar. Hieronder twee van de in het artikel opgenomen foto's.

 


Roodhalsganzen op de Bildtpollen

20 oktober 2020

 

Afgelopen zondag deed ik samen met mijn vader een mooie ontdekking tussen een enorme groep Brandganzen; een groepje van vier Roodhalsganzen, twee adulten en twee eerstejaars vogels. Ze lieten zich goed bekijken en kwamen redelijk dichtbij. Prachtig om een keer écht wilde Roodhalsgazen te zien, een nieuwe soort voor de levenslijst!

 


Prachtige ringochtend aan het Tjeukemeer

9 september 2020

 

Het najaar is een mooie periode voor het ringen van zangvogels. Zo ook dit jaar. De afgelopen weken zaten er een paar erg mooie vangsten tussen bij vogelringstation Rohel, aan het Tjeukemeer. Hieronder een paar van deze hoogtepunten.

 

Zie voor alle aantallen en soorten van deze ringplek op trektellen.org.

 

Draaihals - Jynx torquila

Gekraagde roodstaart - Phoenicurus phoenicurus

Watersnip - Gallinago Gallinago


Eindelijk weer eens een update

25 augustus 2020

 

Na weken van mooi, maar soms wel erg warm, weer, brak aan het einde van augustus wisselvallig en stormachtig weer aan. Hoog tijd voor een update over de afgelopen vogelmaand.

 

Met name wat betreft aflezingen was het een spectaculaire maand. Van Tapuiten tot aan Grauwe Ganzen wist ik af te lezen afgelopen maand en met name van Scholeksters heel erg veel. In zowel Harlingen (Noorderpier) als in de haven van Lauwersoog wist ik daarnaast een mooi aantal Visdieven af te lezen. De meesten hiervan kwamen van Griend, maar in de haven van Lauwersoog zat er ook een vogel geringd als pullus in Zeeland tussen en vogels uit Groningen en het het 'binnenland' van Friesland (allen geringd door Derick Hiemstra).

 

In de haven van Lauwersoog waren daarnaast grote aantallen Steenlopers te zien met ringen, wat twintig aflezingen opleverde! Alle vogels zijn afkomstig van Schiermonnikoog. Ook op het strand van Noord Holland zag ik een Steenloper met kleurring, nabij de afleesplek geringd. Op de Noorderpier van Harlingen las ik een 'exotischere' Steenloper af, namelijk eentje met een Stavanger metalen ring (Noorwegen).

 

Aan de waddenkust van de eigen gemeente kon ik ook nog heel wat vogels aflezen. Lepelaars, maar ook Kokmeeuwen, Zilvermeeuwen, Grote Mantelmeeuwen, Torenvalken én een Bontbekplevier, geringd in 2014 in Noorwegen!

 

Ook dit jaar lazen we weer meeuwen af op het strand van Noord Holland met als verrassing ook nog een Grote Stern. De meeuwen kwamen dit keer uit veel verschillende landen; een Engelse, een Duitser, een Noor, twee Denen en de rest Nederlanders. Zie over de meeuwen meer op de speciale meeuwenpagina.

 

Naast het aflezen van ringen, ging ik weer met Jan de Jong mee om zelf vogels te ringen aan het Tjeukemeer. Eén van de hoogtepunten was de vangst van enkele Baardmannetjes op 4 augustus; zie hiervoor de foto onder dit bericht.

 

Hopelijk volgen er ook in het restant van deze maand en in het begin van de komende week nog heel wat aflezingen en mooie waarnemingen; als het weer het toelaat natuurlijk...

Visdief L6A geringd op het gebouw van het Nordwin college in Leeuwarden, gezien in de haven van Lauwersoog.


Steenloper ELC, geringd op Schiermonnikoog, afgelezen in de haven van Lauwersoog. 


Bontvekplevier A53, geringd in Noorwegen, gezien bij Koehoal.


Grote Stern H3R op het strand van Petten, geringd bij Goeree-Overflakkee.


(Chileense) Flamingo's bij Zwarte Haan

22 juli 2020

 

Een beetje een vreemd gezicht op het slik bij Zwarte Haan deze week: hier was een groep van acht Chileense Flamingo's en twee 'gewone' Flamingo's druk aan het foerageren. De vogels lieten zich, nadat ze waren opgeschrikt door een loslopende hond..., goed bekijken en waren niet schuw. Mooi bijkomend feitje: van de acht Chileense Flamingo's waren er maar liefst zeven geringd (afkomstig uit de broedkolonie van het Zwillbrocker Venn). Ik wist ze uiteindelijk allemaal af te lezen.

 

Chileense Flamingo ZV39

Links een gewone Flamingo; rozige poten zonder contrasterende knieën en voeten, alleen snavelpunt zwart


Een Griel aan de zeedijk!

15 juli 2020

 

Na de ontdekking van een paar dagen geleden dat er op een kaal, gekilverd perceel tussen Zwarte Haan en de Westhoek nog wel eens een adulte Slechtvalk wil zitten, besloot ik op de terugweg van mijn avondfietstochtje weer even te kijken of hij er weer zat. In het avondlicht scande ik het perceel af, toen mijn oog op iets anders viel dat ik niet direct thuis kon brengen. Toen ik er een foto van maakte en deze bekeek, bleek dat ik een Griel had gefotografeerd, een zeer zeldzame dwaalgast! De vogel liet zich mooi zien, eerst alleen rustend maar later ook nog even poetsend. De volgende dag bleek hij alweer te zijn vertrokken: met recht een toevalstreffer dus.

 


Kiek'n Gors weekend 2020

29 juni 2020

 

Evenals vorig jaar vertrok ik ook dit jaar weer een weekend naar België om daar mee te helpen met zoeken naar Kiekendieven en Grauwe Gorzen. Het was een mooie weekend met in het begin vooral erg veel warmte, maar ook met mooie waarnemingen zoals Zwarte Wouwen, Bruine Kiekendieven, een Blauwe en Steppekiekendief en Grauwe Gorzen.

Zwarte Wouw

Steppekiekendief

Grauwe Gors


Al meer dan 1000 aflezingen in 2020

19 juni 2020

 

Vandaag passeerde ik de grens van de 1000 aflezingen in 2020, al behoorlijk meer dan in heel vorig jaar! Met name Scholeksters, maar vandaag ook enkele Visdieven, Zilvermeeuwen, een Kleine Mantelmeeuw en meerdere Grutto's kon ik aan mijn afleeslijst toevoegen. Hieronder een foto van een Visdief, afkomstig van Griend. 


Rosse Grutto Orangozinho: van Guinea Bissau naar Rusland, via Koehoal

5 juni 2020

 

Op 24 mei zag ik nabij Koehoal een Rosse Grutto met een zwarte vlag en een zender. Doordat hij met zijn poten in het water stond, kon ik hem niet aflezen.

 

Toch kreeg ik deze week een bericht vanuit het NIOZ dat ik 'Orangozinho' had gezien, geringd in november 2019 op het gelijknamige eilandje in Guinea Bissau. Inmiddels is de vogel in de Mezenbaai in Rusland. De hele track van de vogel is te vinden via https://www.globalflywaynetwork.org/flyway/bridging-flyways/map, evenals vele andere gezenderde Rosse Grutto's. Zie ook hier de aan mijn waarneming gewijde tweet.

 


Rustige tijden

4 juni 2020

 

De laatste weken zijn vrij rustig op vogelgebied. Veel vogels zitten midden in het broedseizoen en de voorjaarstrek is grotendeels voorbij. Het is wachten tot de eerste (jonge) steltlopers weer in de Waddenzee te zien zijn.

 

Toch is het zeker niet saai te noemen. Voor het eerst sinds de corona-uitbraak kon ik vorige week weer mee met Jan de Jong om vogels te ringen aan het Tjeukemeer. Zie hier voor de aantallen. Ook het boerenzwaluwringen in stallen en schuren is druk onderweg.

 

Ondertussen gaan ook mijn MAS-tellingen in Noord-Holland rustig door. Tussen het tellen door is er soms tijd voor een uitstapje om bijvoorbeeld ringen af te lezen. Zo bezocht ik de afgelopen weken De Putten bij Camperduin, de Balgzandpolder bij Den Helder en het strand tussen Callantsoog en Sint Maartenszee. Leukste soorten die ik zag: Dwergsterns en Zomertalingen. Beide soorten zag ik nog niet eerder zo goed!

↓ Dwergsterns bij Camperduin

↓ Zomertalingen op geïnundeerd bollenveld

Aflezingen waren er ook; hoe kan het ook anders. In de afgelopen weken las ik Grote Sterns, een Torenvalk, een Steenloper, Scholeksters en Zilvermeeuwen af. Onder dit artikel enkele kleurringdragende vogels; voor de meeuwen is de speciale meeuwenpagina bestemd.

 

Ondertussen vordert ook heel langzaam het broedseizoen van de Grauwe Kiekendieven in noord Friesland. Het lijkt een moeizaam seizoen, maar zoals het nu lijkt komt het toch tot enkele broedgevallen. Vanzelfsprekend gaat ook in het opsporen van die broedparen veel tijd zitten...

 

In de overblijvende tijd is er genoeg te zien in de achtertuin. Hierover meer in de speciale pagina gewijd aan mijn tuinsoorten. Sinds kort beschik ik ook over een vlinderval, waardoor (als het goed is) de tuinsoorten binnenkort verder de lucht in schieten!

 

↓ Jagend mannetje Grauwe Kiekendief

↓ Een recente nieuwe soort in de tuin: Gewone Muurwesp


Aflezingen en mooie waarnemingen in de afgelopen week

15 mei 2020

 

De afgelopen week was er naast het MAS-tellen in Noord-Holland ook wat ruimte om in de eigen omgeving te vogelen. Hieronder enkele hoogtepunten op een rij.

 

- Veel Torenvalken in Noord Friesland zijn voorzien van kleurring, voor wetenschappelijk onderzoek (RAS-project). Aflezen van deze ringen is helaas vaak moeilijk, omdat Torenvalken nu eenmaal veel in de lucht hangen of hun poten zo hebben dat de ring niet te zien is. Toch lukte het me de afgelopen we(e)k(en) er meerdere af te lezen. 

 

- Op het Noorderleeg zag ik nog steeds een behoorlijk aantal Lepelaars. Ook hiertussen zaten weer een paar geringde vogels, die ik allen met succes af kon lezen. Ik ben benieuwd of deze vogels een broedseizoen overslaan of nog steeds onderweg naar hun broedgebied zijn.

 

- De Brandganzen waren al een tijd aan het verzamelen op de kwelders van Noord Friesland. Nu is bijna de tijd gekomen dat ze vertrekken naar het hoge noorden. Sommigen zijn uitgerust met pootringen en/of halsband.

 

- Niet alleen bij de vogels is het de tijd van nieuw leven; ook bij zoogdieren is dit het geval, zoals bij de Ree. Rechts een Ree met twee kalfjes die ik zag bij Zwarte Haan.

 

- Het absolute hoogtepunt was toch wel een groep Morinelplevieren op de kwelder, een groep van maar liefst 29 exemplaren. Twee dagen later zaten ze er nog steeds, met ongeveer 17 stuks.

Torenvalk 'blauw EYS'.


Eén van de gekleurringde Lepelaars.


Brandgans G79.


Ree met kalfjes.


Steltlopers bij Koehoal: het vervolg

5 mei 2020

 

Zoals in het vorige nieuwsbericht beloofd, zou ik later terugkomen op de enorme aantallen steltlopers op het wad. Bij Koehoal ging ik afgelopen donderdag en vrijdag op de zeedijk zitten tijdens opkomend water, om te zoeken naar kleurringen. Hoewel het doel eigenlijk was om Rosse Grutto's met kleurringen af te lezen, werden het uiteindelijk met name de kleinere 'steltjes'. De eindscore kwam op zes Bonte Strandlopers, één Drieteenstrandloper en één Rosse Grutto. Ook enkele Scholeksters op de lokale hoogwatervluchtplaats kon ik bijschrijven op de afleeslijst, veelal lokale vogels en één nestjong van 2018 uit Zeevang.

 

Waar de Drieteenstrandloper geringd was op Griend, waren met name de Bonte Strandlopers erg spectaculair. Zes aflezingen leverde 4 verschillende nationaliteiten op: twee uit Wales, één uit Spanje, twee uit Polen én.... eentje uit Hongarije. Een prachtige terugmelding en voor mij toch wel vrij onverwacht. Uit enig leeswerk blijkt dat Bonte Strandlopers inderdaad soms dwars over het binnenland vliegen op hun trektocht en niet alleen langs de kust.

 

Hieronder één van de gekleurringde vogels: een zoekplaatje.

 


Aflezingen en voorjaarssoorten

29 april 2020

 

Na een weekje MAS tellen in Noord-Holland, was het vandaag weer eens tijd om in de eigen provincie te vogelen. Omdat het inmiddels bijna mei is, zijn er veel doortrekkende vogels; naast zangvogels en roofvogels ook enorme aantallen steltlopers (zie hierboven). Daarover later deze week (hopelijk) meer!

 

Over steltlopers gesproken: uiteraard was het aflezen van Scholeksters weer één van de doelen van vandaag. Dit lukte dan ook goed met zestien aflezingen van lokale broedvogels. Daarnaast zat er tussen een groepje Lepelaars een gekleurringd exemplaar. Verder zaten bij deze Dijksput mijn eerste Groenpootruiters van het seizoen. Het geheel werd ineens opgeschrikt door een jagende Slechtvalk, die uiteidelijk zonder prooi weer afdroop. De Lepelaars streken daarna dan ook weer rustig neer en gingen verder met foerageren.

 

 

Langs de zeedijk is er ondertussen nog volop doortrek te zien van Gele Kwikstaarten en Tapuiten. Voor foto's van deze prachtige vogels verwijs ik graag naar de galerij. Verder hoorde ik vandaag mijn eerste Kleine Karekiet van het seizoen en fotografeerde ik de eerste Grasmus!

 


Gele Kwikstaarten en Tapuiten op doortrek

17 april 2020

 

Deze vrijdagochtend kon ik de eerste telronde van de MAS-tellingen in Noord-Holland afronden. Daardoor kon ik 's avonds weer eens in de eigen omgeving op pad, bijvoorbeeld om te kijken of de eerste Grauwe Kiekendief alweer terug was gekeerd in broedgebied. Helaas was dit niet het geval. Wel waren er aan de zeedijk behoorlijk veel Gele Kwikstaarten te zien en een groepje Tapuiten. Op sommige plaatsen zijn de eerste Gele Kwikstaarten duidelijk al teruggekeerd in het broedgebied, zoals ook tussen de tulpen in Noord-Holland (foto hierboven). Aan de zeedijk lijken het vooral doortrekkers te zijn, aangezien hier een groep van wel vijftig Gele Kwikstaarten was met een enkele Graspieper en Witte Kwikstaart ertussen. Verder waren er meerdere Tapuiten langs de zeedijk te vinden.

 


Eerste ronde MAS-telling

8 april 2020

 

Vanaf dit jaar tel ik niet alleen MAS-punten in Friesland zoals andere jaren, maar ook zo'n honderd punten in Noord-Holland! Toch blijven ook de punten in Friesland belangrijk en die stonden op het programma voor deze prachtige zonnige en warme voorjaasdag.

 

Hoewel de vogels niet in elk telpunt even aantalrijk waren, waren er wel een paar hoogtepuntjes. Met name de Gele Kwikstaarten (tussen de schapen, foto hierboven), een Tapuit (rechtsboven) en de nodige Graspiepers (rechts) zijn noemenswaardig.

 

De mooiste waarnemingen kwamen tussen de tellingen in en erna. Aan de zeedijk was namelijk een paartje kwikstaarten aanwezig, waarvan er eentje opviel door zijn wel heel donkere rug: een Rouwkwikstaart (rechtsonder). Verder las ik een Torenvalk (onder) af die ik exact een jaar geleden op deze plek ook al eens af wist te lezen. Daarnaast is deze vogel door mezelf geringd aan de zeedijk bij Roptazijl.


Het wordt voorjaar: aflezingen Brandganzen & meer moois

25 maart 2020

 

Nederland is in de ban van het coronavirus, maar gelukkig was er langs het kweldergebied van Zwarte Haan tot aan Ferwert nog genoeg ruimte om elkaar te ontlopen vandaag. De oostenwind was een mooie kans om weer eens naar het oosten te fietsen en daardoor een keer Brandganzen af te lezen in plaats van vooral Scholeksters...

Wat betreft Brandganzen was het inderdaad een geslaagde dag: 8 gekleurringde vogels uit Rusland, Duitsland en Nederland (Eempolders en Gaast) wist ik af te lezen, én een vogel met metalen ring uit Finland. Verder wist ik mijn eerste twee Lepelaars van het jaar af te lezen.

 

Een andere mooie waarneming van vandaag was een IJsvogel die ik per toeval zag zitten op een paaltje, tijdens het zoeken van kleurringen (rechts).

 

Voor meer mooie foto's van deze zonnige voorjaarsdag, zie mijn galerij!

Brandgans LCOA, geringd in de zomer van 2001 in noord Rusland (Tobseda).



Eerste Blauwborsten, een erg vroege Tapuit en een mooi groepje Fraters

20 maart 2020

 

Eerder deze week schreef ik over mijn eerste Roodborsttapuiten, Zwarte Roodstaart en Lepelaars van deze week, zie hier.

 

Deze week kwamen daar weer twee hele mooie soorten bij. Allereerst de (Witster)blauwborst (rechtsboven), voor mij een prachtige brenger van het voorjaar, zoals ieder jaar weer voor het eerst gezien bij de Westhoek. Het waren er zelfs meteen minimaal drie.

 

Nog mooier was de onverwachte vondst van de eerste Tapuit van het seizoen (rechtsonder)! Een behoorlijke vroege en zelfs de eerste van het vasteland van Friesland van 2020. De vogel zat dan ook nog eens tussen de Roodborsttapuiten en Witte Kwikstaarten, oftewel er was genoeg te zien! Naast vroege vogels was er in het Windmolenpark van Sexbierum een mooi groepje Fraters aanwezig (onder). Ook een soort die ik niet op die plek en op die tijd had verwacht.


Grote inspanningen beloond op mooie voorjaarsdag

11 maart 2020

 

Soms heb je van die dagen dat er maar geen einde aan de mooie waarnemingen lijkt te komen. Vandaag leek er maar geen einde te komen aan de buitenlandse, metalen ringen, die ik in twee gevallen ook nog eens kon aflezen.

In beide gevallen ging het om een Stavanger ring. Van de Scholekster was dit al een hele uitdaging, laat staan van de enorm kleine ring van een Bonte Strandloper. Toch lukte het me en ik ben dan ook enorm benieuwd naar de terugmeldingen!

 

Er waren vandaag meer mooie aflezingen, naast weer meer dan veertig Scholeksters. Zo zat er in een groep Kanoeten weer eentje van het NIOZ én kon ik naast de Bonte Strandloper vandaag ook de Aalscholver aan mijn afleeslijst toevoegen. Groen KAV is waarschijnlijk van een Belgisch project.

 

Noemenswaardig is verder nog de eerste Tjiftjaf die ik dit jaar hoorde zingen, vlakbij Sint Annaparochie.

 

Bonte Strandloper met Stavanger-ring (Noorwegen).


Overtijende Kanoeten, waaronder één met kleurringen.

Aalscholver met donkergroene kleurring (KAV).


Bijzondere waarneming(en) tussen Westhoek en Harlingen

21 februari 2020

 

Voor de tweede keer deze week fietste ik langs de zeedijk tussen Westhoek en Harlingen. Hoewel Scholeksters aflezen ook vandaag het hoofddoel was, was er veel anders te zien vandaag, zowel levende vogels als enkele opmerkelijke dode.

 

Laten we met het bijzonderste beginnen: een eerste winter Vorkstaartmeeuw! Zie hiervoor op mijn speciale meeuwenpagina. Hoewel deze waarneming eigenlijk niet te overtreffen is, waren ook andere waarnemingen het noemen waard. Aan de Noorderpier een paar mooie watervogels. Naast enkele Eiders waren hier Futen (rechtsboven), een Dodaars (rechtsonder), maar ook een groep Toppers te zien, die zich goed lieten vergelijken met Kuifeenden die ik eerder deze dag op de foto had gezet (zie hieronder).

 

Boven een Topper, onder twee keer een Kuifeend, rechtsonder een erg donker exemplaar.

 

Wat betreft de dode vogels vond ik op een paar kilometer afstand meerdere opmerkelijke soorten. Het begon met een dode Drieteenmeeuw, gevolgd door een dode Topper. Opmerkelijkste soort was een Roodkeelduiker (winterkleed), een soort die ik nog niet eerder had gezien, zie hieronder.


Mooie waarnemingen op alweer een stormachtige dag

19 februari 2020

 

Nog steeds is het ontstuimig met een straffe, koud aanvoelende westenwind. Gelukkig bleef het vandaag nagenoeg droog en daarom stond er alweer een dag Scholeksters aflezen op het programma.

 

Scholeksters waren er weer volop langs de kust tussen Koehoal en Harlingen, maar in tegenstelling tot eerder zaten ze vandaag veel binnendijks, waar door het natte weer van de afgelopen dagen vermoedelijk veel voedsel te vinden is. Hoewel dit het aflezen niet vergemakkelijkte, lukte het me uiteindelijk toch om in een paar uren tijd 47 verschillende Scholeksters met kleurringen af te lezen. BRY-WEG0, hieronder te zien, profiteerde van het voedsel dat door de harde westenwind was aangespoeld.

 

 

Het waren vandaag alleen niet louter Scholeksters die voor mijn lens verschenen. Zo bleef er een Rosse Grutto in winterkleed rustig zitten (linksonder) en waren er wederom Kanoeten aanwezig die tussen het zand en klei hun voedsel zochten (rechtsonder).

 

 

Ook op aflezingsvlak was er vandaag meer te zien dan alleen Scholeksters. Een Grauwe Gans van Terschelling was niet erg spectaculair, maar de aflezingen van maar liefst zes Rotganzen (linksonder) die in januari op Wieringen werden gevangen en gekleurringd waren des te leuker. Hopelijk blijven de vogels hier nog even hangen om zich vaker af te laten lezen en keren ze ook volgende jaren terug naar Roptazijl. Bij Harlingen vond ik nog een Noordse Kauw (rechtsonder) in een groep 'gewone' Kauwen, een mooie wintersoort.

NB: de zoute zeelucht kwam de scherpte van mijn laatste foto's niet ten goede...

 


Tekenen van voorjaar in een herfstachtig februari

17 februari 2020

 

Het mag dan wel februari zijn, van lente is nog maar weinig te merken. Het weer kenmerkt zich over het algemeen door harde wind en veel regen, onder andere door stormdepressies Ciara en Dennis. Toch zijn er, voor wie goed oplet, tekenen van de lente te zien. Hieronder een klein overzicht van hoe de Scholeksters zich alweer opmaken voor het broedseizoen.

 

Al op 2 februari zag ik dit jaar de eerste Scholekster die zijn broedgebied weer inspecteerde, namelijk de sporthal in Sint Annaparochie. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder een vogel zo vroeg al terug zag in zijn broedgebied. Na deze dag heb ik de bewuste vogel niet nogmaals waargenomen, maar de basis voor een nieuwe broedpoging op dit dak lijkt gelegd.

 

Op 13 februari schreef ik het volgende in de Scholekstergroep op Facebook:

 

"Gisteren besloot ik maar eens een kijkje te nemen bij plasdras Dronryp, om te zien of zich daar al een vroege Scholeksters hadden verzameld. En ja hoor: in het naastgelegen weiland waren een ongeringde én geringde vogel aan het foerageren. De geringde vogel, RY-YCGQ wordt zo goed als iedere winter meerdere keren afgelezen op de hvp en ook bij Dronryp wordt 'ie meestal snel weer afgelezen. Op 12 februari of eerder was RY-YCGQ in ieder geval nog nooit eerder in het broedgebied gezien en de afgelopen jaren was hij half februari nog standaard bij Harlingen op de hvp."

 

Linksboven Scholekster RY-YCGQ met rechts de life-history met uitgelicht de laatste waarnemingen op de hvp en de eerste waarnemingen in broedgebied (bron: wadertrack.nl).

 

Ook zag ik deze dag bij weidevogelreservaten Skrins en Skrok grote groepen Scholeksters, reeds teruggekeerd op hun zogenaamde 'soos'.

 

Verder zijn inmiddels enkele Scholeksters die ik in januari aflas en afkomstig zijn uit Groningen, inmiddels weer teruggekeerd op de sozen in Groningen stad. Laat het voorjaar maar komen...

 


Wéér 53 Scholeksteraflezingen, waaronder een Engelse

22 januari 2020

 

Het aantal aflezingen in 2020 loopt inmiddels alweer aardig op en dat is vooral te danken aan de vele Scholeksters die ik op hun hoogwatervluchtplaats bij Oosterbierum kon aflezen. Zo ook deze week. Maar liefst 53 Scholeksters lieten zich in een dik uur aflezen en daarmee komt mijn aantal aflezingen alweer boven de honderd uit dit jaar.

 

Mijn indruk is dat er verschillende Scholeksters alweer terug aan het keren zijn in de richting van hun broedgebied. Veel van de nu afgelezen vogels zijn sinds het najaar of zelfs sinds het broedseizoen niet meer afgelezen en nu voor het eerst wel weer. Andere aflezing die deze constatering kracht bij zet is die van een vogel uit Engeland (Pete Potts, geringd in 2000). Dit blijkt een (voormalige?) broedvogel te zijn uit de omgeving van Augustinusga. Het feit dat hij nu weer terug is gekeerd aan de Friese kust laat zien dat de vogels weer langzaam richting hun broedgebied trekken. Ik ben benieuwd wanneer ik de eerste vogels in hun broedgebied tegenkom.

 

Foto onder: zonsondergang boven het wad, rechtsonder de Scholeksters op hun hoogwatervluchtplaats


Wilde, Kleine en Knobbelzwanen in de gemeente

14 januari 2020

 

Door de zachte winter blijven er veel Kleine en Wilde Zwanen achter in meer noordoostelijkere gebieden (zie dit artikel van Sovon). Vandaag ging ik in de gemeente weer op zoek naar zwanen, om te kijken hoeveel er precies waren, hoeveel er in de groep zitten en of er misschien ook geringde exemplaren tussen zaten.

Onder de foto's een overzichtje van de groepen zwanen die ik vandaag heb gezien. Zie ook de waarnemingen op waarneming.nl.

 

Kleine en Wilde Zwanen, in dit geval in de buurt van Tzummarum.

 

Soort Aantal (waarvan onvolwassenen) Locatie
Wilde Zwaan 40 (6) Polder het Beetgumer Engelumer Nieuwland
Kleine Zwaan 23 (3) Polder het Beetgumer Engelumer Nieuwland
Kleine Zwaan 5 (0) Kleine Schalsumerpolder
Knobbelzwaan 36 (11) Kleine Schalsumerpolder
Kleine Zwaan 21 (1) Polder de Twee Wegen
Wilde Zwaan 7 (3) Tzummarumer Miedpolder
Kleine Zwaan 44 (2) Tzummarumer Miedpolder

Tussen de Wilde Zwanen in de Polder het Beetgumer Engelumer Nieuwland zat ook een voor mij oude bekende, namelijk gekleurringde Wilde Zwaan oranje ZTF (zie 'bewijsplaatje' hieronder), geringd in 2015 op IJsland en een jaarlijkse bezoeker van de omgeving van Stiens.

 


Goede start 2020

7 januari 2020

 

Allereerst voor alle bezoekers van mijn site een gelukkig en natuurlijk 2020!

 

Mijn 2020 begon goed op vogelgebied. In deze eerste week van het nieuwe jaar kon ik alweer 38 aflezingen bijschrijven! 37 hiervan waren van Scholeksters (linksonder) en eentje las ik af aan de Maas in Maastricht, waar ik op twee januari was. Naast aflezingen is een groep van 36 Kleine Zwanen bij Firdgum ook zeker een vermelding waard (rechtsonder).

 


Witkopstaartmees in eigen straat

20 december 2019

 

Niet voor het eerst leverde deze week een live-atlas telling een paar mooie soorten op. Hoewel het heel lang tegenviel met zowel de soorten als de aantallen, maakte de laatste kilometer een hele hoop goed. Veel Merels, Kool- en Pimpelmezen, twee Vuurgoudhaantjes en als kers op de taart een groep Staartmezen met daartussen een Witkopstaartmees! Een prachtige vogel en een nieuwe soort voor mijn levenslijst; en dat in eigen straat.

 


Wat roofvogels op een rijtje

12 december 2019

 

De laatste dagen had ik meerdere ontmoetingen met roofvogels en daarom vond ik het tijd een paar van de mooiste foto's op een rijtje te zetten! In tegenstelling tot vorige week (zie artikel hieronder) zijn deze foto's allemaal gemaakt in de eigen provincie én bijna allemaal in eigen gemeente.

 

Allereerst toch nog even terug naar vorige week: Dit adult vrouwtje Blauwe Kiekendief vloog in het Stienser Nieuwland en bleek gekleurringd (geel N|?). De vogel is afkomstig van Terschelling, maar van een exacte match komt het niet door het ontbreken van de tweede letter.

 

Nu we toch bij de kiekendieven aanbeland zijn: ook op de kwelder van de Bildtpollen zijn deze muizeneters momenteel volop te vinden. Vraag is natuurlijk wel hoe het hoge water van deze week, en daarmee de overspoelde kwelder, effect heeft op de muizenstand op de kwelder. Hieronder ook een prachtig jagend adult vrouwtje.

 

Van ene muizeneter naar de andere. Over die muizenstand gesproken: Deze Ruigpootbuizerd (een eerste kalenderjaar vogel) hing te bidden boven de zeedijk. Het lijkt er dus in ieder geval op dat op de zeedijk al genoeg muizen te vinden zijn, waaronder wellicht gevluchten vanaf de kwelder.

 

Naast muizeneters waren er ook rasechte vogeleters die de kwelder onveilig maakten: Slechtvalken. Hieronder een eerste kalenderjaar vogel (links) en een adult exemplaar (rechts).


Dagje terug in stagegebied Oost-Groningen

4 december 2019

 

Vorig jaar heb ik een halfjaar stagegelopen bij Werkgroep Grauwe Kiekendief, inmiddels Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels geheten. Dit deed ik voor een groot deel samen met Janosch Becker, die zich focuste op Ruigpootbuizerds waar ik vooral focuste op Blauwe Kiekendieven (zie ook mijn speciale pagina over deze stage).

 

Nu was Janosch weer terug en doet hij opnieuw onderzoek naar Ruigpootbuizerds. Vandaag ging ik een dagje mee op veldwerk en bestudeerde samen met hem het jaaggedrag van Ruigpootbuizerds. Verder zetten we weer lokplaatsen op met het doel om uiteindelijk ook deze vogels te vangen en te voorzien van dataloggers. Mooie bijkomstigheid waren zes aflezingen van Knobbelzwanen (zie rechts). Een mooie dag en goed om weer even terug te zijn!


Ganzen en zwanen in de afgelopen twee weken

29 november 2019

De afgelopen twee weken stonden wat betreft vogels grotendeels in het teken van ganzen en zwanen. Zo deed ik mijn eerste ganzen- en zwanentelling bij het Wierzijlsterrak en ging ik achter Stiens op zoek naar Wilde en Kleine Zwanen. Tijd voor een overzichtje.

 

Allereerst een aflezing van een Knobbelzwaan in het Stienser Oudland (rechts). De vogel is in 2016 geringd vlak ten noorden van Groningen en dit is de eerste aflezing van deze vogel buiten Groningen (bron: Geese.org).

De eerste ganzen- en zwanentelling aan het Wierzijlsterrak leverde met name Grauwe Ganzen op, maar ook vier Kleine Zwanen (zie foto boven dit artikel). De ganzen werden overigens opgejaagd door een vrouwtje Sperwer.

Na de telling in de ochtend, rond zonsopkomst, reed ik door naar de omgeving van Stiens om hier weer op zoek te gaan naar Zwanen. Naast dezelfde Knobbelzwaan als vorige week leverde vandaag ook wat Wilde Zwanen op in deze omgeving. Helaas waren alle exemplaren ongeringd. Nog leuker was vanochtend de aflezing van een Bruine Kiekendief met wingtags (foto rechts) bij de Wide Mar, die in 2015 is geringd als nestjong in oost Engeland (bron: Phil Litler)!

In de buurt van Sint Annaparochie bestudeerde ik nog een grote groep Toendrarietganzen en Kolganzen, waartussen óók enkele Wilde én Kleine Zwanen zaten. Helaas geen ringen, maar wel een prachtig gezicht!

Deze ochtend zelf was ook nog een prachtige ochtend op ganzengebied. Grote groepen Toendrarietganzen lieten zich goed bestuderen en fotograferen (foto rechtsboven), maar ook Kolganzen, Brandganzen, Nijlganzen en Grauwe Ganzen waren volop aanwezig. Van die laatste soort las ik er daarnaast vier af, waaronder drie geringd in Noorwegen (en eentje op Terschelling)! Rechts één van de Noorse vogels.

Kleine vs Wilde Zwaan vlak buiten Sint Annaparochie

Wilde Zwaan: adult met drie juvenielen.


Uitstapje in het najaar: vogels op het strand

19 november 2019

 

Op deze buiïge, maar over het algemeen mooie najaarsdag, vertrok ik samen met mijn ouders een dagje naar Noord-Holland. Tijdens een lange strandwandeling deden we ons best vogels met ringen te vinden en natuurlijk hielden we onze ogen ook open voor leuke (ongeringde) soorten. Drieteenstrandlopers waren bijvoorbeeld niet te missen vandaag en tippelden continu voor het water (of voor ons) uit (rechtsboven).

 

Meer richting de duinen kwamen twee Sneeuwgorzen langsvliegen, die vervolgens helaas wel net achter de duin neerstreken... Hoe anders was dat met een mooie, nog niet weggetrokken Grote Stern, die rustig bij een strekdam bleef zitten (rechtsonder)!

 

Maar natuurlijk: er waren ook weer heel wat aflezingen op deze dag. Naast Steenlopers waren dit met name meeuwen. Hiervoor verwijs ik graag naar mijn aparte meeuwenpagina!


Enorm veel aflezingen (alweer)

31 oktober 2019

 

De afgelopen twee weken stonden wederom in het teken van het aflezen van ringen (naast het vogels ringen uiteraard). Niet alleen enorm veel Scholeksters wist ik af te lezen op verschillende hoogwatervluchtplaatsen, ook meer dan tien Kanoeten met kleurringen kon ik aflezen, allen ook gezenderd door het NIOZ. Andere afleessoorten: enkele meeuwen, zie het meeuwennieuws, een paar Grauwe Ganzen van Terschelling, twee Steenlopers (uit Noord-Holland en van Schiermonnikoog) en een Knobbelzwaan, geringd als >3kj in 1998 bij Sint Jacobiparochie!

Eén van de vele geringde en gezenderde Kanoeten op de Noorderpier van Harlingen

Toch raar om te bedenken dat deze Knobbelzwaan minimaal twee jaar ouder is dan ik...

Steenloper op de Noorderpier in Harlingen, geringd in augustus op Schiermonnikoog


Scholeksters op HVP's: 62 aflezingen

15 oktober 2019

 

Nu het weer herfst is en de Scholeksters hun broedgebied alweer een tijdje hebben verlaten, zijn veel vogels tijdens hoog water te vinden op zogenaamde HVP's: hoogwatervluchtplaatsen. Tussen deze in totaal duizenden Scholeksters zijn vaak meerdere gekleurringde exemplaren te vinden. Vandaag checkte ik meerdere van deze hoogwatervluchtplaatsen en kwam ik op het mooie aantal van 62 afgelezen Scholekster én één Kokmeeuw! 

 

Naast de Friese vogels (de meesten van ringgroep Franeker en ringgroep Noardlike Fryske Wâlden, één van Ringgroep Súdhoek en één van Vlieland) kwam er eentje van Texel, één uit Assen, één uit Zeeland en één uit de polder Arkemheem. Een mooi bont gezelschap dus!

Eén van de vele Friezen: LG-OQCQ, in 2015 geringd door Ringgroep Franeker bij Dronrijp.

Kokmeeuw EA7H tussen de Scholeksters, gerngd op Griend in 2014 door D. Lutterop.


Paddenstoelen!

13 oktober 2019

 

Met de regenval van de afgelopen weken poppen ineens overal de paddenstoelen op. De afgelopen weken fotografeerde ik enkele soorten, zowel in Sint Annaparochie als aan de zeedijk. Hieronder enkele foto's. De soorten zijn nog niet allemaal goedgekeurd op waarneming.nl en dus kan het zijn dat sommige soorten niet helemaal kloppen (het is tenslotte niet mijn specialiteit...).

 

Bruine Bundelridderzwam - Lyophyllum Decastes

Gewone Glimmerinktzwam - Coprinellus Micaceus

Afgeplatte Stuifzwam - Vascellum Pratense

Grijze Buisjeszwam - Bjerkandera Adusta

Zwerminktzwam - Coprinellus Disseminatus


Live-atlas tellingen: nog steeds volop trek

13 oktober 2019

 

Een mistige start van deze bewolkte, maar vrij warme zondag. Ik begon de dag met twee tellingen voor het live-atlas project van Sovon. Het bleken geslaagde tellingen: met meer dan 35 soorten en enkele honderden vogels was er genoeg om in te voeren. Het aantal overvliegende zangvogels viel op: groepen Sijzen, Veldleeuweriken, een Koperwiek en een Zanglijster passeerden de revue. Verder kwamen er nog wat late Boerenzwaluwen langs.

Ook na de tellingen kwamen er nog mooie soorten langs. Groepen Baardmannetjes vlogen over (foto boven deze tekst) en op de zeedijk zag ik Sneeuwgorzen (rechts, boven man beneden vrouw) en mijn eerste Strandleeuweriken van het seizoen (onder)!


Aflezingen en volop vogeltrek

9 oktober 2019

 

Het wisselvallige weer houdt nog even aan, maar dat betekent niet dat het alleen maar regent. Tijdens deze grotendeels bewolkte maar droge ochtend was het weer prima weer om aan de zeedijk te zijn. Het mooie aan deze dagen in oktober is dat je altijd leuke treksoorten tegen kan komen. Zo vlogen er vandaag continu groepjes Sijzen vlak over en waren er aan de zeedijk veel Graspiepers te vinden. Langs de zeedijk zijn ook nog steeds enkele Tapuiten te vinden, onderweg naar warmere oorden en erboven zweefden behoorlijk wat Buizerds vandaag.

 

Geen dag aan de zeedijk gaat voorbij zonder aflezingen de laatste tijd en dat gold ook voor vandaag. Naast Scholeksters, zes stuks vandaag, las ik een gezenderde en gekleurringde Kanoet af (uit het NIOZ-project), een Kokmeeuw met kleurring geringd in 2014 in Greater London én dezelfde Steenloper als vorige week (die overigens bijna van het asfalt werd geplukt door een Sperwer...).

 

Verdere mooie waarnemingen van vandaag: een juveniele Slechtvalk en een mooie grote groep Sneeuwganzen ('projectvogels' uit Neuss).

Kanoet met kleurringen en zender


Steenloper CVK, vlak voor aanval van een Sperwer...


Kokmeeuw 2DHK


Stormachtige dag aan de kust - deel 2

2 oktober 2019

 

 

Net als twee dagen geleden was het weer behoorlijk hoog water vandaag en nog steeds buiïg en winderig. Evenals twee dagen terug viel het vandaag wederom tegen qua échte zeesoorten. Toch was het weer een mooie dag met wat leuke soorten én uiteraard weer aflezingen.

 

 

Beginnend met dat laatste: twee Zilvermeeuwen, vier Scholeksters en een Steenloper lieten zich vandaag aflezen; een mooie score. Beide (Duitse) Zilvermeeuwen lieten hun ring mooi blinken in de zon, hetzelfde gold voor de Scholeksters. De Steenloper liet zich iets minder makkelijk aflezen, maar na wat moeite lukte het me om met zekerheid vast te stellen dat het dezelfde vogel was als twee dagen geleden.

 

 

Mijn hoogtepunt van de dag waren vier Sneeuwgorzen foeragerend op het vloedmerk; mijn eersten dit seizoen (hieronder)!

Scholekster BY-WEG1


Steenloper CVK wederom aanwezig

Zilvermeeuw HM54, een oude bekende van mij




Stormachtige dag aan de kust

30 september 2019

 

Het is inmiddels echt herfst en naast regen werd het nu ook nog eens behoorlijk winderig. Tijdens hoog water was ik op deze maandagochtend aan de zeedijk om te kijken wat voor leuke soorten dit naar de kust zou brengen. Qua zeevogels (stormvogels, jagers, et cetera) viel dit tegen, maar gelukkig was er nog genoeg anders te zien. 

 

Zo waren er nog heel wat Tapuiten te zien op doortrek (ook een Groenlandse, nieuwe ondersoort voor mij) en waren inmiddels mijn eerste Oeverpiepers van het seizoen weer gearriveerd. Verder waren er behoorlijk wat muizen op de vlucht voor het water, waar de meeuwen en kraaiachtigen dankbaar gebruik van maakten.

 

Leuke steltlopers van vandaag waren wat kleine groepjes niet schuwe Kanoeten, een Steenloper met kleurring (geringd door stichting Calidris) en een paar Drieteenstrandlopers. Binnendijks waren op sommige plekken duizenden strandlopers te zien, overtijend. Een Slechtvalk waagde hier zijn kans om er één te grijpen maar greep mis.

 

De hoogtepunten van de dag kwamen aan het eind: een aflezing van een Grauwe Gans, herkomst Noorwegen, en een slaapplaats van Velduilen, waarschijnlijk verdreven van hun oorspronkelijke slaapplaats door het water (hieronder te zien). 

Groenlandse Tapuit - Oenanthe Oenanthe Leucorhoa


Veel gezien beeld vandaag: Kauwtjes - Corvus Monedula verorberen vluchtende muizen


Drieteenstrandloper - Calidris Alba


Aflezingen aan de zeedijk

26 september 2019

 

Nu het weer steeds meer herfstachtig begint te worden, worden de mooie dagen om naar de zeedijk te gaan ook steeds schaarser. Toch was deze ochtend het weer goed genoeg: weliswaar niet zonnig, maar droog.

Op deze ochtend las ik weer wat vogels af. Zo waren er nog drie Lepelaars met ringen tussen een vrij grote groep; één uit Duitsland, één van Vlieland en één uit Den Oever. Uiteraard waren er ook weer wat Grauwe Ganzen aanwezig bij Zwarte Haan en hier zaten er weer drie tussen die een halsband hebben gekregen op Terschelling. 

Hoogtepunt qua aflezingen was een Kokmeeuw met kleurring die afkomstig is uit Litouwen (zie hieronder)!


Aflezingen in Noord-Holland deel 2

20 augustus 2019

 

Evenals vorige week, lazen we ook deze week weer een behoorlijk aantal meeuwen af op het strand van Noord-Holland. Er zaten weer verschillende herkomsten bij, waaronder deze keer een kleurring uit Engeland en enkele metalen ringen, waaronder een Poolse. Een uitgebreider overzicht komt binnenkort wederom op de meeuwenpagina. Naast Zilvermeeuwen las ik deze keer ook een Kleine Mantelmeeuw af, afkomstig uit Denemarken.

 

Naast meeuwen lazen we deze keer vier Grote Sterns af (rechts twee van de vier geringde sterns). Deze vogels bleken al in verschillende landen te zijn gezien, waaronder zelfs in Namibië en Zuid-Afrika in de winter!


Terug in Oost-Groningen en Lauwersoog

16 augustus 2019

 

Ook deze dag ging weer niet voorbij zonder aflezingen en mooie waarnemingen. In Oost-Groningen zagen we, uiteraard, weer vrij veel kiekendieven en daarnaast nog een Gierzwaluw, die zomaar eens mijn laatste van dit seizoen zou kunnen zijn geweest. Verder groeien Visdieven zolangzamerhand uit tot één van mijn favoriete vogelsoorten; bij de grens met Duitsland bij Nieuw Statenzijl lieten er zich zo'n vijf van zich horen en zien (rechts een adult).

 

Uiteraard waren er ook weer aflezingen vandaag. Allereerst een Ooievaar met Duitse ring, afkomstig uit de omgeving van Bremen, zo'n honderd kilometer verderop. Bij de Breebaartpolder verder enkele Lepelaars (in een groep van dik 120). Op deze locatie waren verder onder andere een Roodborsttapuit en (hele) jonge Bontbekplevieren te zien (beide rechts). Het aflezen hebben we vervolgd in de haven van Lauwersoog, waar we eerder deze week al succesvol waren geweest. Dit keer was de score één Scholekster met metalen ring, drie Scholeksters met kleurringen én een Zilvermeeuw uit Duitsland (zie ook hier)

 

In de haven waren wederom veel Visdieven aanwezig, waaronder ook enkelen met metalen ring. Helaas lukte het me niet om deze af te lezen. Na een tijdje kwam er nog een Zwarte Stern langs (onder), die zich goed tussen de andere sterns liet fotograferen.


Aflezingen in Noord-Holland

14 augustus 2019

 

Net zoals vorig jaar stond ook dit jaar een strandwandeling op het programma met als doel het aflezen van vogels, met name Zilvermeeuwen en Steenlopers. Ook dit jaar is dit behoorlijk geslaagd: maar liefst 26 Zilvermeeuwen en 4 Steenlopers werden succesvol afgelezen! De Zilvermeeuwen waren afkomstig uit Nederland (Camphuysen en Buijs), Duitsland en België. Hieronder een selectie van de kleurringdragende vogels. Voor een uitgebreider overzicht van de meeuwenaflezingen, zie hier.


Dagje Lauwersoog en omstreken

12 augustus 2019

 

In de haven van Lauwersoog en natuurlijk ook in het Lauwersmeergebied als geheel is het vaak mooi vogelen. Zo ook vandaag. Na een tussenstop bij de pier van Holwerd reed ik met mijn vader naar de haven van Lauwersoog. Hier wemelde het van de Visdieven die hier hun jongen aan het voeren waren (zie hieronder): een vrij luidruchtig geheel maar bovenal een prachtig gezicht: sierlijke sterns die volop vis aanvoerden voor hun kroost.

 

Omdat het laag water was waren er weinig meeuwen en steenlopers in de haven en daarom reden we eerst door naar de vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat. Hier waren volop vogels te zien. Zo zaten er vrij dichtbij twee Watersnippen te rusten en zat er een Bosruiter te foerageren. Verder joeg er een Reuzenstern en waren er geregeld Bruine Kiekendieven in de lucht, waarvan het mannetje het aan de stok kreeg met een adulte Slechtvalk.

 

Na het uitstapje naar het Jaap Deensgat gingen we nog eens terug naar de haven van Lauwersoog. Het was opkomend water en inmiddels waren er nog meer Visdieven dan enkele uren eerder. Daarnaast waren er nu Scholeksters en Steenlopers te zien: al met al konden we één Visdief aflezen (geringd in 2015 in de Eemshaven, bron cr-reading.nl), zes Scholeksters en twee Steenlopers!

Visdieven, jong en oud, op een railing.


Visdief wit E5N.


Twee van de zes kleurringdragende Scholeksters.


Dagje Friese IJsselmeerkust

11 augustus 2019

 

Het is vakantietijd en daarom zullen tussen de waarnemingen in eigen gemeente ook wat waarnemingen uit andere gebieden voorkomen op deze site. Op deze zondagmiddag bijvoorbeeld van de Friese IJsselmeerkust, waar ik samen met mijn ouders was.

 

De eerste de beste waarneming was een overvliegende juveniele Zeearend! Een prachtig gezicht en voor mij de eerste keer dat ik een zeearend van zo dichtbij zag overvliegen. 

 

Bij de Workumerwaard las ik enkele Knobbelzwanen af. Er zaten er behoorlijk wat, waaronder uiteindelijk drie met halsband. Deze vogels zijn, vermoedelijk, allen geringd in Groningen.

 

Persoonlijk hoogtepunt van vandaag waren absoluut enkele prachtige soorten sterns. Niet alleen zagen we diverse jagende Visdieven, maar ook vele prachtige Zwarte Sterns én een Reuzenstern: vlakbij jagend!

 

Op de terugweg besloten we nog even langs de zeedijk te rijden in onze eigen gemeente. Hier lazen we nog enkele Scholeksters af én een Lepelaar, dit jaar geringd als pullus op Vlieland. Helaas kwamen we ook nog twee dode vogels tegen: een juveniele Kanoet, verkeersslachtoffer en een adulte Grote Mantelmeeuw.

Juveniele Zeearend.


Jagende Zwarte Stern.


Visdieven, waarvan er één net een vis heeft gevangen.


Jagende Reuzenstern.


Wederom wat aflezingen en een paar mooie soorten

5 augustus 2019

 

Het wordt wat eentonig, maar ook vandaag was het aan de zeedijk weer goed toeven en zag ik mooie soorten. Daarnaast las ik weer wat vogels af.

 

De Tapuiten die ik van de week al noemde, waren ook nu weer aanwezig aan de kust. Ook Witgatjes en Oeverlopers waren niet te missen. Een andere mooie soort die waarschijnlijk op trek zal zijn, is een Grote Gele Kwikstaart die aan de waddenzeekust op insecten aan het jagen was. Regenwulpen zijn nog steeds volop overal aanwezig, zowel goed te horen als goed te zien.

 

Aflezingen van vandaag waren meerdere Scholeksters, vier stuks vandaag, en twee Grutto's, waarvan ik er eentje pas ontdekte op de foto's thuis, tussen de vele andere steltlopers, waar ook enkele mooie Zilverplevieren in zomerkleed waren.

 

Op de terugweg van de zeedijk naar huis zag ik nog een prachtig luchtgevecht tussen een vrouwtje Sperwer en een Torenvalk. Wie van de twee er 'gewonnen' heeft, kon ik niet zien: beide vogels vlogen druk ruziënd uit mijn beeld.

Eén van de Oeverlopers van vandaag.

Scholekster BRY/WEGA.

Adulte Zilverplevier in zomerkleed.


Veel aflezingen en mooie waarnemingen

31 juli 2019

 

Na een dag of tien niet naar de zeedijk te zijn geweest, besloot ik vanmorgen maar weer eens te kijken of er nog wat te zien en af te lezen viel aan onze mooie Waddenkust. Eigenlijk had ik me dit niet af hoeven vragen, want zo als altijd was er weer van alles te zien en jazeker: ook af te lezen.

 

Wat betreft de steltlopers is de topdrukte nu echt begonnen. Duizenden Kluten, Bonte Strandlopers, Breedbekstrandlopers enzovoort bevinden zich inmiddels op het wad. Hoogtepunten voor mij waren vandaag een Temmincks Strandloper (nieuwe soort levenslijst, zie betreffende pagina), een Drieteenstrandloper in overgangskleed en een mooie gekleurringde Grutto die het broedgebied alweer even heeft verlaten en het wad gebruikt om op te vetten. 

 

Tot de steltlopers behoren ook de Lepelaars en ook daarvan las ik er weer drie af. Twee hiervan waren jongen die nog altijd achter hun ouders aanrenden, bedelend om voedsel.

 

Wat betreft de aflezingen was het vandaag sowieso een goede dag. Qua steltlopers noemde ik al de Grutto, Lepelaars en hierbij horen ook nog drie Scholeksters. Verder zaten er tussen de grote aantallen meeuwen maarliefst vier goed af te lezen vogels, waaronder drie Kokmeeuwen van Griend en één Zilvermeeuw, geboren aan de Duitse Waddenkust. Mooi om te zien is verder hoe er steeds meer jonge meeuwen te zien zijn: waar er eerst met name donkerbruine Kokmeeuwtjes verschenen, zijn er nu ook al behoorlijk wat juveniele Zilver- en Grote Mantelmeeuwen te zien.

 

Dan door naar de roofvogels van de dag. Naast een paar Bruine Kiekendieven, zowel jagend als rustend, zag ik eindelijk weer eens twee valkensoorten: in plaats van alleen Torenvalken vandaag ook weer een (juveniele) Slechtvalk.

Duizenden Steltlopers verzamelen zich bij hoog water weer op het wad.

Duitse derde kalenderjaar Zilvermeeuw HACKC besluit van zich te laten horen (ring afgelezen vanaf een andere foto).

Een jagende adult Bruine Kiekendief.

Natuurlijk waren er vandaag nog veel meer mooie waarnemingen en het zou te veel zijn om die hier allemaal op te noemen. Wel noemenswaardig was in ieder geval het IJsvogeltje bij Zwarte Haan, mijn eerste weer van dit seizoen in onze gemeente. En een slimme vogel ook: hij zat op de uitkijk bij het gemaal, wachtend totdat er een vis voorbij kwam om op te duiken. 

 

Voor meer waarnemingen van vandaag verwijs ik graag naar waarneming.nl, voor een selectie van de mooiste foto's, zie de galerij.

IJsvogel, jagend op vis vanuit het riet.


Nieuwe afleessoort: en wat voor één

19 juli 2019

 

Geen dag aan de zeedijk gaat voorbij zonder aflezingen, zo ook vandaag. Zowel enkele 'standaard' aflezingen, enkele Scholeksters, als vandaag ook een paar hele mooie en niet zo alledaagse.

 

Zo las ik een Kokmeeuw af op het wad, vorig jaar geringd op Griend. Verder een juveniele Torenvalk, in jaagvlucht gefotografeerd en afgelezen. Het absolute afleeshoogtepunt van de dag was alleen een onverwachte: een Krombekstrandloper met Poolse ring! Voor mij een nieuwe afleessoort en vrij onverwacht. De geringde vogel was rustig aan het foerageren tussen soortgenoten en enkele Bontbekplevieren. Het is nog vrij vroeg in het trekseizoen en daarom was de vogel nog mooi op zomerkleur en dus prachtig roodachtig, wat mooie paste bij zijn kleurring!

Scholekster RG-LBGZ

Krombekstrandloper S14


Terug aan de zeedijk

8 juli 2019

 

Na een mooie vakantie is het nu weer tijd om te genieten van de eigen omgeving en dus van de mooie waddenkust. Inmiddels zijn we aanbeland in de tweede week van juni en dat betekent dat de steltlopertrek al weer langzaamaan op gang komt. Vandaag zag ik echter nog niet heel veel langstrekkende of pleisterende steltlopers, maar toch nog een paar noemenswaardige soorten.

Het ging hier allereerst om Scholeksters, lokale vogels, waarvan ik er weer veertien kleurringdragende exemplaren aflas. Twee hiervan waren zojuist ouder geworden van drie prachtige pulletjes, met hun mooie schutkleuren amper zichtbaar in het gelige gras. Verder waren er alweer aardig wat Lepelaars zowel binnendijks als buitendijks te vinden, waaronder ook een paar gekleurringde vogels. Aflezen lukte niet in alle gevallen, maar wel bij twee vogels.

Verse Scholeksterpulletjes van trotse ouders BRY-WEG1 en BRY-WEGA.

Een typisch beeld van vandaag: zo nu en dan een buienlucht, een golvende waddenzee én overvliegende, gedeeltelijk juveniele Lepelaars.

Waar aan de ene kant de steltlopertrek op gang komt en de eerste juveniele Lepelaars zich weer laten zien, had de dag van vandaag ook nog wat voorjaarsachtige trekjes. Zo waren er bij Zwarte Haan nog twee Rotganzen aanwezig, vermoedelijk verzwakte exemplaren die de vlucht naar noordelijkere streken heeft gemist. Een ander beeld dat me meer aan voorjaar dan aan zomer deed denken was een Huismus die nog druk bezig was met het verzamelen van nestmateriaal, buitendijks, vrij ver van huizen, waar genoeg vogelveren te vinden waren. Wellicht een tweede leg..?

Eén van de Huismussen buitendijks, hier een mannetje, druk bezig met het verzamelen van nestmateriaal.

Terug naar de zomer: naast juveniele Lepelaars was er ook een groepje juveniele Visdieven bij Zwarte Haan, die druk gevoerd werden door papa/mama Visdief, die direct na het voeren doorging met jagen.

De lijst juveniele vogels van vandaag blijft doorgaan. Jonge Spreeuwen zijn al niets nieuws meer want die zijn er al een tijdje, maar blijven mooi: helemaal wanneer de spikkels van het adulte kleed hier en daar al door beginnen te schijnen!

Papa of mama Visdief komt aansnellen met een zojuist gevangen vis bij het gemaal van Zwarte Haan: het nageslacht wacht met smart.

De lijst van juvenielen wordt hieronder afgesloten met een prachtige jonge Torenvalk, één van de vijf, die samen met hun ouders rond de nestkast hingen. De vogels waren helaas ongeringd en kwamen dus uit een nestkast die onder de radar is gebleven. Voor meer mooie foto's van vandaag, maar ook van andere dagen, verwijs ik graag door naar de galerij.


Vakantie Achterhoek

7 juli 2019

 

Afgelopen week was ik op vakantie in de Achterhoek (en omgeving). De mooiste foto's hiervan heb ik hier verzameld.

 

Naast deze foto's zag ik een nieuwe soort voor de levenslijst, de Appelvink, zie de daarvoor bestemde pagina. Verder zag ik een Wespendief en ik vond een veer van een Oehoe, waar ik erg blij mee was. Andere waarnemingen van deze prachtige week zijn uiteraard te zien op waarneming.nl.


Kiek'n Gors weekend 2019

18 juni 2019

 

Van 13 tot en met 17 juni verbleef ik in Hélécine, vlak over de grens in Wallonië. Vanuit hier telde ik het gebied van Haspengouw samen met een grote groep gemotiveerde vrijwilligers op akkervogels zoals Kiekendieven en Grauwe Gorzen. Dit alles voor de Werkgroep Grauwe Gors, die zich in België bezighoudt met de bescherming van deze soort en andere akkervogels en nauw samenwerkt met het Nederlandse Kenniscentrum Akkervogels (voorheen Werkgroep Grauwe Kiekendief).

 

Het was een leerzaam weekend zowel de aanwezige Belgen als Nederlanders veel hebben kunnen leren van elkaar over elkaars gebieden, bescherming van soorten en hoe dingen worden aangepakt. Daarnaast was er veel ruimte om bij te praten over andere zaken en het gezellig te hebben met elkaar.

 

Het doel was zoals gezegd om gebiedsdekkend te zoeken naar Kiekendieven en Grauwe Gorzen. Het heuvelachtige gebied bestaat uit verschillende plateaus waar, met name in het Waalse gedeelte, de onverharde paden soms dwars door de tarwepercelen lopen en de bermen nog volstaan met 'poppy's' (klaprozen) en geurende kamille. Kiekendieven werden er helaas maar schaars gevonden hoewel het gebied ideaal lijkt om zich te vestigen voor zowel de Bruine, Blauwe als Grauwe Kiekendief. De oorzaak van het ontbreken van broedverdachte paartjes is niet helemaal duidelijk, maar zou kunnen liggen aan de jacht.

 

Grauwe Gorzen zijn op bepaalde locaties nog aanwezig en laten dan hun zang horen vanuit takjes van boompjes aan de rand van veelal erwtenpercelen. De aantallen lijken op hetzelfde als vorig jaar uit te komen, rond de 40 broedpaar, waar het er honderden zijn geweest. Andere akkervogels in het gebied zijn minder schaars, in ieder geval vergeleken met Nederlandse akkerbouwgebieden. Zo zingen er werkelijk overal Veldleeuweriken, is het de ideale plek om Kwartels te horen roepen en zijn er veel Gele Kwikstaarten.

 

Al met al was het een leerzaam en vooral ook leuk weekend, waar de Belgische krant De Standaard een nieuwsartikel schreef, dat perspectief biedt en genoeg motivatie om door te gaan met het belangrijke werk voor akkervogels en akkernatuur. Hieronder enkele sfeerfoto's van het gebied.


Aflezingen Scholeksters én Portugese Grutto

5 juni 2019

 

Weer enkele aflezingen vandaag, met name van, voor mij al bekende, lokaal broedende Scholeksters nabij de Slachte, aan de zeedijk. Eén vogel zat met een partner nabij de Boonweg aan de zeedijk en is geringd in juli 2016 als pullus op Schiermonnikoog (vogel linksonder).

Een andere aflezing van vandaag was Grutto GY-GH, een vogel die in januari van dit jaar is geringd en Portugal. Deze aflezing was de eerste sinds toen (foto rechtsonder).


Grauwe Kiekendiefnest in platliggend tarwe

3 juni 2019

 

Afgelopen week bleek er een nest van een Grauwe Kiekendief paartje te zijn bedolven onder platliggend tarwe. Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels schreef hierover het volgende:

 

"31-mei-2019 Afgelopen maandag werd in Friesland een nest van grauwe kiekendieven onder het platliggende wintertarwe tevoorschijn gehaald, dankzij een zeer oplettende aanwonende boer. Vervolgens is er nog een kooi om het nest geplaatst en is het hopen dat de vrouw nog terugkeert. Eind mei is erg vroeg voor het graan om al plat te liggen. Door veel voeding was echter de aar… al te zwaar. Door stevige valwind in combinatie met regen kan dit dan al gebeuren.

Platliggend gewas is één van de oorzaken voor het mislukken van nesten. Doordat de eieren dan begraven liggen onder de tarwe zal de vrouw het nest verlaten. Dus niet alleen oogstwerkzaamheden en predatie vormen een bedreiging voor ongeboren grauwe kiekendieven.

Eén van de belangrijkste oorzaken voor het NIET mislukken van dergelijke nesten is de oplettendheid van vrijwilligers en grondbezitters zoals boeren. Dit laat opnieuw het belang zien van het doorgeven van waarnemingen voor ons om zo nestlocaties op te kunnen sporen. Ook als iemand denkt dat wij het vast al weten kan het nooit kwaad toch observaties door te geven. Daar zijn wij alleen maar blij mee!"

 

Bron: https://grauwekiekendief.nl/news_posts/kiek-tarwe-en-luzerne/


Derde telronde MAS

24 mei 2019

 

Na een tijdje getwijfeld te hebben over wat nu precies de juiste ochtend was om de derde MAS-telronde uit te voeren, besloot ik dat vandaag een geschikte dag zou moeten zijn. Het beloofde een zonnige en vrij warme ochtend te worden en gelukkig bleek dit inderdaad zo te zijn.

 

Qua soorten was het allemaal ietsje minder dan de vorige telronde. Doortrekkende Tapuiten en Goudplevieren waren er niet meer. Wel zag ik vrij veel Gele Kwikstaarten die vermoedelijk een broedpoging zullen ondernemen binnen mijn MAS-telgebied. Enkele eenden zag ik al met een groep kuikentjes zwemmen (zie foto rechtsboven), wat betekent dat zij al een succesvolle broedpoging hebben ondernomen. Nu  is het zaak voor de oudervogels om hun kroost te beschermen tegen de Kiekendieven (Grauwe, zie foto rechts, en Bruine), beide aanwezig bij enkele MAS-punten.

 

Tussen de tellingen en erna was er ook nog tijd voor mooie waarnemingen. Zo zag en hoorde ik twee Koekoeken die elkaar achtervolgden; en uiteraard luid hun eigen naam bleven roepen. Een mooie verrassing was een Grauwe Vliegenvanger bij Nieuwebildtzijl: ik zie deze soort maar zelden.


Mooie voorjaarsdag: Grauwe Franjepoot en Grote Karekiet

22 mei 2019

 

Het was even wachten, maar vandaag brak de zon weer goed door het wolkendek. Ook qua soorten was het een stralende dag voor mij: ik mocht twee (of misschien drie...? --> update 24 mei: inderdaad drie!) vogelsoorten toevoegen aan mijn levenslijst!

 

Allereerst ging het om een mooie Grauwe Franjepoot, die ter hoogte van Koehoal buitendijks foerageerde. Een prachtig klein vogeltje en helemaal in het voorjaar behoorlijk schaars!

Ten tweede deed ik een waarneming op geluid van een Grote Karekiet, op aanwijzing van een langsrijdende vogelaar (waarvoor dank). De vogel bleef verscholen in de rietkraag, maar het geluid was wel degelijk sluitend bewijs voor Grote Karekiet. Voor het geluidsfragment en de waarneming, klik hier.

 

Hier bleef het voor vandaag overigens nog niet bij: ik fotografeerde meerdere Rietzangers, Kleine Karekieten, een paar prachtige Blauwborsten, een mannetje Baardman (bezig met het verzamelen van nestmateriaal), strandlopers waaronder de Kleine Strandloper én wellicht die derde levenslijstsoort waar ik al over sprak... de Zwarte Rotgans (update 24 mei: inmiddels is dit door de admins van waarneming.nl bevestigd!). Met name de Baardman gaf voldoening: het was de eerste keer dat ik deze vogel eens fatsoenlijk op de foto kreeg (zie hieronder).


Morinelplevieren

13 mei 2019

 

Een leuke ontdekking op een mooie voorjaarsavond: een groep van maar liefst 16 Morinelplevieren tussen de aardappelruggen! Het groepje scharrelde rustig in de avondzon en liet zich goed bekijken en fotograferen.


Reis naar Reykjavík, Philadelphia en New York

6 mei 2019

 

Afgelopen twee weken zat ik in het buitenland voor mijn studie. Natuurlijk hield ik ook hier mijn ogen en oren open voor vogels. Alle waarnemingen zijn ingevoerd op observation.org, zie hier. Hieronder een selectie van de mooiste foto's van de waarnemingen tijdens de reis!

Grauwe Ganzen - Þingvellir

Noordse Stormvogels - Skógafoss

IJslandse Koperwiek - Reykjavík


IJseend - Reykjavík


Roodstaartbuizerd - Philadelphia


Glanstroepiaal - Central Park NY


Harlekijneend - Barnafoss


Bonte Zanger - Central Park NY


Canadese Gans - Central Park NY


Treurduif - Philadelphia


Indigogors - Central Park NY


Geoorde Aalscholvers - Central Park NY


Spotlijster - Central Park NY

Rode Kardinaal - Central Park NY

Roodborstlijster - Central Park NY


Scholeksterupdate 8 april

 

BRG-R1Y4 is nog in leven, in juni 2017 als pullus geringd bij Kardinge (Groningen) en daarna tot eind juli 2017 daar gezien. Nu op de hvp bij Koehoal.

 

Reactie op dit bericht: "Hele leuke melding. Dit is een jong van Superdad. Dat is een lokale held van fotograferende vogelaars die Kardinge aandoen. Het zoveelste jong uit tenminste 4 verschillende jaargangen, die volwassen wordt. Deze dominante Scholekster is sinds ringen in 2009 al 167 keer gemeld in Wadertrack, maar nog nooit buiten zijn broedgebied. De laatste jaren is hij vaak succesvol op het Visdiefvlot."


Afgelezen Tapuiten

 

6 april 2019

 

Vandaag en gisteren deed ik twee leuke waarnemingen: gekleurringde Tapuiten! Hoewel ik bij één van de twee pas bij thuiskomst zag dat de vogel was geringd, lukte het me gelukkig de volgende ochtend deze vogel alsnog af te lezen op dezelfde plek. Dit is waarschijnlijk een Noorse vogel. Het andere exemplaar is vermoedelijk van een Nederlands project (zie foto hieronder).


Eerste zomersoorten & andere leuke waarnemingen deze week

 

4 april 2019

 

Het is voorjaar en dat betekent dat de eerste zomersoorten terugkeren naar ons land. Eerder zag ik bijvoorbeeld al de eerste Boerenzwaluw en Bruine Kiekendief, deze week was het tijd voor de eerste Tapuit, de eerste Gele Kwikstaart en de eerste Zwartkop.

 

Meer leuke waarnemingen waren een overtrekkende Ruigpootbuizerd (zie hieronder) en een gekleurringde Scholekster in zijn broedgebied, geringd op Ameland in de winter 2017-2018.

 

In Oost-Groningen volgde ook nog de eerste Fitis.


International Hen Harrier and Short Eared Owl meeting

 

23 maart 2019

 

Afgelopen woensdag en donderdag mocht ik aanwezig zijn bij een internationaal symposium over Blauwe Kiekendieven en Velduilen. Behalve alleen luisteren naar de vele aanwezige wetenschappers en foto's maken, werden ook de voorlopige resultaten van mijn eigen stage-onderzoek gepresenteerd. Genoeg motivatie en inspiratie om hier mee door te gaan!


Eerste voorjaarsvogels deze week

 

23 maart 2019

 

Met het mooie lenteweer van afgelopen week én de officiele start van de lente, keerden ook enkele mooie zomersoorten terug naar ons land. Naast enkele vlindersoorten die alweer actief zijn, zag en hoorde ik ook de eerste Blauwborst én doken overal roepende Tjiftjaffen op, zoals op de foto hieronder. Het is wachten op de zwaluwen!

 


Aflezingen in Noord-Holland

 

8 maart 2019

 

Op deze mooie vrijdag, te midden van twee behoorlijk regenachtige weken, las ik enkele vogels af in Noord-Holland. Een Kolgans met halsband, geringd in Noord-Holland met aflezingen in onder andere Estland, Denemarken en Duitsland, een Kluut uit de jaren '90, ook afgelezen in 2017, geringd in Oost Duitsland én meerdere Steenlopers. Hieronder één van deze Steenlopers, waarschijnlijk geringd bij de Hondsbossche Zeewering.


Scholeksterupdate 3 maart

 

Tussen de vele lokaal teruggekeerde Scholeksters op de hvp/soos bij Koehoal zat deze week deze Engelse vogel, geringd in de winter van 2000 bij Cracknore Hard, Marchwood. De vogel is enkele keren in Engeland afgelezen (25 januari van dit jaar nog, door ringer Pete Potts zelf). Verder is de vogel één keer eerder in Nederland afgelezen bij plasdras Dronryp (2016), wat er op wijst dat de vogel hier in de buurt ergens zijn broedgebied heeft.

Origineel bericht


Scholeksterupdate 26 februari

 

Mooi om te zien dat veel Scholeksters bij hun hvp/soos inmiddels gepaard staan. En wat doe je dan als je een ander paartje tegenkomt? Juist, een beetje trappelen en vooral heel hard tepieten... (BRP-W9RY en BRY-WEG0)

Origineel bericht


Ruigpootbuizerd en afgelezen Knobbelzwaan tijdens wielrennen

 

24 februari 2019

 

Tijdens mijn eerste wielrenrondje van het jaar, deed ik twee leuke waarnemingen. Allereerst zag ik in mijn ooghoek plotseling een eerste winter (vrouwtje vanwege formaat) Ruigpootbuizerd aankomen, die vervolgens even bleef bidden en weer doorvloog. Gelukkig dat ik mijn fototoestel bij me had!

Dat laatste geldt ook voor een Knobbelzwaan met Arnhemring die ik tegenkwam, die als pullus in 2007 blijkt te zijn geringd bij Zuidhorn (bron: Vogeltrekstation. Een leuke aflezing.


Vleermuis op klaarlichte dag

 

24 februari 2019

 

Deze week was de opvallendste waarneming er niet eentje van een vogel, maar van een zoogdier: Bij camping Het Kaatsgat zag ik boven het water een jagende vleermuis, jagend op kleine vliegjes en drinkend boven het wateroppervlak! Over de soort wordt hier en daar nog gediscussieerd, maar het lijkt erop dat het een Gewone Dwergvleermuis betreft. Hieronder de beste foto van dit zeer beweeglijk beestje!


Integrale roofvogeltelling: resultaten

 

24 februari 2019

 

Op zaterdag 23 februari vond wederom een integrale roofvogeltelling plaats, voor Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels. Samen met Rudy telde ik in ieder geval de zeedijk van Harlingen tot Nieuwebildtzijl, met daarnaast een stukje binnendijks. De resultaten waren mooi, want in een stralend voorjaarszonnetje met zingende Leeuweriken en roepende Scholeksters in broedterritorium op de achtergrond, zagen we een heel aantal roofvogels. Hoewel de Buizerds al niet meer zo talrijk zijn dan een paar weken geleden, was er toch hier en daar nog wel een exemplaar aanwezig. Ook Torenvalken zagen we met regelmaat. Van Blauwe Kiekendieven zagen we er maar liefst vijf dit keer, een heel aantal!

 

Andere mooie soorten: Velduilen, nog steeds aanwezig op hun slaapplaats, drie stuks, een overvliegende Slechtvalk, een Ruigpootbuizerd (ook niet meer zo talrijk dan enkele weken geleden) én een Smelleken. Hieronder een, niet al te beste, foto van de Smelleken, die op redelijke afstand in de trillende lucht zat.


Scholeksters en andere leuke waarnemingen

 

18 februari 2019

 

De afgelopen week deed stond voor mij in het teken van Scholeksters. Ik deed in totaal meer dan zestig aflezingen op hoogwatervluchtplaatsen aan de zeedijk, terwijl deze plaatsen de hele winter grotendeels leeg waren gebleven. Het lijkt erop dat de vogels echt alweer richting broedgebied, hetgeen werd bevestigd door een waarneming van twee Scholeksters bij de zwemvijver van Slappeterp!

 

Andere leuke waarnemingen deze week waren een eikapsel van een Stekelrog én een overvliegende Ruigpootbuizerd, beide in de buurt van Harlingen!


Braakballen op Velduilenslaapplaats

 

12 februari 2019

 

In de afgelopen weken is het duidelijk geworden dat op een bekende slaapplaats ergens in de Waadhoeke weer Velduilen aanwezig zijn. Bij de laatste keer waren dit er zelfs vier. Op deze locatie heb ik enkele braakballen geraapt, die naar Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels zullen gaan voor een analyse van de prooien van deze vogels! Zie ook dit twitterbericht.


Begin winterperiode: leuke waarnemingen

 

20 januari 2019

 

Na de eerste storm van 2019, zie artikel hieronder, is inmiddels de winter ingetreden. Met flinke nachtvorst en temperaturen die overdag maar amper boven nul uitkomen, wordt het landschap al mooi winters. Op de eerste goede winterdag ben ik dan ook naar de zeedijk geweest en deed ik een aantal leuke waarnemingen!

 

Mijn dag begon met een tweede winter vrouwtje Blauwe Kiekendief, die aan het jagen was op zowel muizen als vogeltjes. Deze liet zich goed bewonderen en dus ook vrij goed fotograferen.

 

Aan de zeedijk zag ik nog een aantal mooie verrassingen. Er waren namelijk twee Grote Burgemeesters, beide eerste winter vogels, aanwezig aan de zeedijk, één vlakbij de Westhoek en één bij Zwarte Haan. De vogels deden zich te goed aan dode Zeekoeten, waarvan ik er op een klein stukje maarliefst vijf vond! Aan de zeedijk op dit stuk waren verder groepen van Strandleeuweriken en Fraters te zien, die zich tegoed deden aan het aangespoelde plantenmateriaal.

 

Een verdere verrassing aan de zeedijk: het grote aantal Ruigpootbuizerds! Op het stuk zeedijk tussen Zwarte Haan en Nieuwebildtzijl zag ik er vier, allen eerstejaars.

Eerste (net-niet)storm van 2019

 

9 januari 2019

 

Op 8 januari werd er voor het eerst van het jaar stormachtig weer voorspeld, met mogelijk een echte storm van windkracht 9 aan de kust. Uiteindelijk lukte dit net niet, windkracht 8 was het maximum, maar doordat deze wind tegelijk viel met springtij, waren er behoorlijk hoge waterstanden aan onze kust. Ik ging zowel 8 als 9 januari naar de zeedijk om in eerste instantie plastic op te ruimen, gedeeltelijk van de containers die overboord waren geslagen van de MSC Zoe

 

Tijdens het plastic opruimen, kwam ik enkele opvallende dingen tegen. Niet alleen vond ik een dode Wezel en een dode Brasem (zoetwatervis, waarschijnlijk via gemaal Zwarte Haan naar buitendijks gezwommen), maar ook kwamen er leuke meeuwensoorten voorbij, waaronder prachtige groepjes Dwergmeeuwen én een onvolwassen Grote Burgemeester, hieronder te zien!

2018 in wat getallen

 

31 december 2018

 

2018 is weer ten einde en vanaf deze plaats wens ik uiteraard iedereen een gelukkig en natuurrijk 2019. Het is een mooi jaar geweest met vele hoogtepunten, waarvan voor mij persoonlijk de stage bij de Werkgroep Grauwe Kiekendief, dit jaar veranderd naar Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels, het grootste hoogtepunt is, dat nog een stukje doorloopt in het nieuwe jaar. Leuk is het om terug te blikken op 2018 in enkele getallen:

 

Aantal soorten: 180 vogelsoorten, 26 dagvlindersoorten, 27 nachtvlinders en micro's, 20 libellen

Aantal waarnemingen: 3423

Top vijf meest ingevoerde vogelsoorten: 

  • Buizerd (241)
  • Blauwe Kiekendief (193)
  • Torenvalk (187)
  • Bruine Kiekendief (119)
  • Slechtvalk (62)

Top vijf hoogsten aantallen totaal ingevoerd:

  • Spreeuw (16.139)
  • Tureluur (11.108)
  • Bonte Strandloper (5.514)
  • Scholekster (4.461)
  • Wulp (4.223)

Top vijf meest ingevoerde (dag)vlindersoorten:

  • Kleine Vos (22)
  • Bont Zandoogje (14)
  • Atalanta (12)
  • Dagpauwoog (11)
  • Bruin Zandoogje (10)

Aantal ringen teruggemeld (aflezingen/vondsten): 284

Top vijf meest teruggemelde individuen:

  • Scholekster (144)
  • Grauwe Gans (35)
  • Zilvermeeuw (24)
  • Knobbelzwaan & Lepelaar (beide 22)

 

Verder was het een jaar met prachtige nieuwe soorten voor de levenslijst, maarliefst 32 nieuwe vogelsoorten kon ik toevoegen! Ook vlindersoorten zag ik veel, met name in Limburg op vakantie. Voor de nieuwe soorten in de levenslijst, zie de hiervoor bestemde pagina.

 

Moge 2019 een fantastisch jaar worden.


Scholeksters weer terug op bekende hvp's

 

24 december 2018

 

Na een paar maanden 'droogte' op het gebied van Scholeksters, waren er vandaag eindelijk weer zo'n 200 bij de Slachte te vinden, op de hoogwatervluchtplaats! Daarnaast waren er ook bij Harlingen zo'n 600 te vinden. Voordat de groepen naar het wad vertrokken, het was afgaand water, lukte het me nog één exemplaar volledig af te lezen. 


Ruigpoten en Blauwe Kieken op de Bildtpollen en omstreken

 

13 december 2018

 

De winter van 2018-2019 lijkt er eentje te zijn met behoorlijke aantallen roofvogels, zoals al eerder vermeld. Ook op Bildtpollen is dit te merken. Twee soorten krijgen vanwege mijn stage bij de WGK extra grote aandacht, namelijk de Blauwe Kiekendief en de Ruigpootbuizerd. Van eerstgenoemde soort zijn er meerdere exemplaren te vinden op de Bildtpollen de laatste tijd, veelal 'ringtails' (vrouwkleed), maar zo nu en dan ook een enkel mannetje. Ruigpoten zijn er in mindere mate, maar toch altijd zeker twee. Ook op het Noorderleech en verder naar het oosten zag ik er nog minimaal twee vandaag. Hieronder wat foto's van de afgelopen dagen.

Juveniel mannetje Blauwe Kiekendief, jagend op zangvogels.

Adult mannetje Ruigpootbuizerd, biddend.

Adult mannetje Blauwe Kiekendief, zojuist ontwaakt vanaf de lokale slaapplaats.

Juveniele Bluawe Kiekendief jaagt al voor zonsopkomst.


Update: ook Wilde Zwaan ZTD is terug!

 

30 november 2018

 

Als vervolg op het vorige nieuwsartikel: naast oranje ZTB is ook ZTD inmiddels weer teruggekeerd naar de locatie nabij Stiens! Voor de betreffende waarneming, zie hier.

IJslandse Wilde Zwaan weer terug

 

23 november 2018

 

Afgelopen dinsdag kon ik een mooie aflezing toevoegen aan mijn lijst. In de omgeving van Stiens zag ik namelijk Wilde Zwaan oranje ZTB met zijn 'gezin', waaronder drie juvenielen. Deze vogel zag ik in deze omgeving vorig jaar ook; de vogel heeft het broedseizoen dus succesvol overleefd!

Ringaflezing in eigen tuin

 

12 november 2018

 

Een mooie aflezing afgelopen zondag: een Groenling, in eigen tuin. Dit eerstejaars mannetje is in juli geringd in Sibrandabuorren. 

Eerste Fraters en dode Jan-van-Gent

 

11 november 2018

 

Een rondje fietsen langs de zeedijk leverde nabij de Westhoek vandaag mijn eerste Fraters van het seizoen op. Een mooi groepje van zo'n tien exemplaren (zie rechtsboven) begaf zich op zeedijk en deed zich tegoed aan de zaadjes die er te vinden waren.

 

Verder deed ik een toch wel bijzondere vondst: een juveniele Jan-van-Gent, aan de Nieuwebildtdijk. Toevallig dat ik de vogel in het hoge gras zag liggen, zowaar binnendijks. De vleugels waren nog vrij intact en daardoor kreeg ik goed de kans de 'pareltjes' op de vleugel eens goed te bekijken (rechts).

Ruigpoten op de Bildtpollen - vervolg

 

5 november 2018

 

Laatst meldde ik al eens dat er een Ruigpootbuizerd op de Bildtpollen aanwezig was. Nu ik stage loop bij de Werkgroep Grauwe Kiekendief houd ik Kiekendieven en Ruigpootbuizerds extra in de gaten. De laatste weken zijn de Blauwe Kiekendieven en Ruigpootbuizerds binnengestroomd, zie ook hier

Ook op de Bildtpollen en op het Noorderleech zijn er de laatste dagen meerdere exemplaren gezien. Ook Blauwe Kiekendieven hangen hier nog steeds rond, samen met één Bruine Kiekendief. Blijkbaar is de muizenstand hier goed en is het een goed broedseizoen geweest voor de Ruigpootbuizerds. Ondanks het grijze, mistige weer lukte het me wel wat bewijsplaatjes te schieten.

Leuke tuinsoorten

 

5 november 2018

 

De afgelopen dagen zaten er vrij veel vogels in onze tuin. Naast het gebruikelijke zoals Kauwtjes, Eksters, Turkse Tortelduiven, Koolmeesjes en Pimpelmeesjes zaten er ook wat andere soorten tussen. Zo zat er op zondag een groep Staartmezen en Goudhaan in ons boompje en zaten er vandaag, maandag, Groenlingen en wat Vinken op de zonnebloemen en in het boompje! Ook zo'n zes Merels genoten van de bessen aan de boom. Voor deze waarnemingen, zie hier.

Topdag in de Waadhoeke

 

23 oktober 2018

 

Vandaag was een superdag in eigen gemeente! Met zonnig weer spotte ik fantastische dingen:

 

Allereerst zag ik meerdere Slechtvalken. Enkelen hiervan lieten zich vrij goed fotograferen, waaronder dit juveniele exemplaar dat continu de voorbijvliegende vogels in de gaten hield (rechts)!

 

Verder deed ik een mooie aflezing van een Grauwe Gans, die geringd blijkt te zijn aan de Noorse kust. Hoewel de halsband op de kop is aangelegd, lukte het me goed de code, LK5, af te lezen.

 

Meer richting het oosten zat er een veel grotere roofvogel op een paaltje langs een afwateringsrij buitendijks: een Zeearend! De vogel bleef ongeveer twintig minuten rustig zitten, ondanks kraaien die hem het leven zuur probeerden te maken, en liet daarna honderden ganzen in paniek opvliegen bij zijn vertrek (rechts).

 

Om de dag compleet te maken, ging ik op zoek naar de Ruigpootbuizerd die ik hier afgelopen vrijdag nog had gezien. En ja hoor: een prachtig jagend exemplaar boven de Bildtpollen (rechts)! Gezien de vele roofvogels hier de laatste tijd, is de kans groot dat de vogel hier nog langer blijft.

Steppekiekendief Selja in de gemeente!

 

16 oktober 2018

 

Zo'n week geleden kreeg ik van mijn collega's van stage te horen dat er zich een Steppekiekendief vlakbij het werkgebied in Oost-Groningen bevond. Het ging om een in Finland gezenderd adult vrouwtje. Vandaag echter, een dikke week later, kreeg ik een update met het nieuws dat de vogel vlakbij is, in hetzelfde gebied waar in de zomer de Grauwe Kiekendieven broeden. Uiteraard ben ik na deze melding meteen op de fiets gesprongen om te kijken of ik de vogel kon vinden.

 

Na zo'n anderhalf uur was het zover: ineens was vlak voor mijn neus zendersteppekiek Selja te zien! Blijkbaar stoorde zij zich niet aan mijn aanwezigheid, want ze streek neer naast een sloot en zat daar ongeveer tien minuten lang te poetsen. Daarna cirkelde ze omhoog en verdween uiteindelijk achter een boerderij. Voor de link naar de waarneming, klik hier, voor meer informatie over de zender, klik hier.

Vondst: Noordse Stormvogel

 

15 oktober 2018

 

Een vondst vandaag die ik de afgelopen paar jaar nog niet eerder deed, een Noordse Stormvogel. Hoewel de kop miste, kon ik op basis van de vleugels en de poten de conclusie trekken dat dit om deze soort moest gaan.

Bruine en Blauwe Kiekendieven op de Bildtpollen

 

14 oktober 2018

 

Kiekendieven zijn natuurlijk inmiddels soorten die ik graag zie en met extra belangstelling volg. Op deze vrije zondag ging ik hier dan ook speciaal naar op zoek, op de Bildtpollen. Ik vond er uiteindelijk een paar: in ieder geval twee Bruine Kiekendieven, maar ook in ieder geval één Blauwe Kiekendief, eerst jagend, maar ook in gevecht met Buizerds en een Bruine Kiekendief.

 

Verder was er vandaag nog een Slechtvalk aanwezig op de kwelders. Even daarvoor kwam ik langs de zeedijk een erg verzwakte Zanglijster tegen, vermoedelijk aan land meteen gestrand tijdens de vogeltrek.

Nog steeds Bladkoningen én eerste Koperwieken

 

9 oktober 2018

 

Ook vandaag waren er nog steeds in ieder geval twee Bladkoningen aanwezig bij Zwarte Haan. Veelvuldig roepend, maar helaas maar in korte flitsen zichtbaar en daarom blijft het vandaag bij de waarneming zonder ondersteunende foto's. Hetzelfde geldt voor de eerste Koperwieken van het seizoen, waarvan ik er heel wat zag overvliegen.

 

Wel met fotobewijs komt het Goudhaantje, nadat ik van de week alleen een Vuurgoudhaantje had gezien. Gelukkig was dit Goudhaantje niet zo beweeglijk!

Bladkoningen bij Zwarte Haan

 

7 oktober 2018

 

Naast bijvoorbeeld Kepen (zie stukje hieronder), een Vuurgoudhaan en veel Tjiftjaffen, zaten er bij Zwarte Haan en later ook aan de Schuringaweg ook Bladkoningen! Na eerst alleen de roep te hebben gehoord, zag ik bij Zwarte Haan ook in ieder geval twee vogels. Na een tijdje lukte het me ook hier een bewijsplaatje van te maken! Een mooie nieuwe soort voor de levenslijst.

Eerste Sneeuwgorzen en Kepen

 

7 oktober 2018

 

Op deze mooie zondag zag ik weer twee soorten voor het eerst dit seizoen: allereerst de eerste Sneeuwgorzen, twee aan de zeedijk ten westen van Zwarte Haan. Nog wat kleurrijker waren de Kepen waarvan ik er een behoorlijk aantal op Zwarte Haan zag (in de bomen), maar ook eentje gewoon aan de zeedijk, op een hek. Het is duidelijk dat de vogeltrek onder de kleine zangvogels nog volop aan de gang is.

Eerste Oeverpiepers én een Ruigpootbuizerd op de Bildtpollen

 

30 september 2018

 

Wederom een nieuwe 'wintersoort' die ik vandaag voor het eerst zag: een groepje van ongeveer 5 Oeverpiepers. Daarnaast viel het me op dat ik meerdere groepen Strandleeuweriken zag, die ik nog maar twee dagen geleden voor het eerst zag dit seizoen.

 

Het absolute hoogtepunt van de dag was een andere wintersoort, die ik tot nu toe alleen nog op stage had gezien: de Ruigpootbuizerd. Vandaag ontdekte ik een prachtig adult exemplaar jagend op de Bildtpollen, die vervolgens ook nog eens vlakbij landde en zich op de foto liet zetten.

Eerste Strandleeuweriken (en Rotgans)

 

28 september 2018

 

Op deze mooie vrijdag had ik weer eens tijd om naar de zeedijk in eigen gemeente fietsen. Tijdens het wachten tot een Slechtvalk was uitgegeten, kwam ik daar twee mooie Strandleeuwerikjes tegen, de eersten voor mij van dit seizoen en nog maar de tweede waarneming met foto's op waarneming.nl!

 

Ook de eerste Rotgans kwam langsvliegen.

Stage week 4

 

27 september 2018

 

Alwéér een geweldige week op stage, het begint eentonig te worden... En toch was het zo: met opnieuw veel Blauwe Kiekendieven, de eerste Ruigpootbuizerd van het seizoen én één van mijn wenssoorten voor dit jaar... Nieuwsgierig? Klik hier!

Stage week 3

 

20 september 2018

 

Net zoals vorige week weer een super productieve en mooie week! Met het prachtige nazomerweer heb ik veel kunnen observeren en daarnaast spotte ik wederom wat leuke (roofvogel)soorten, zoals mijn eerste Steppekiekendief! Voor een uitgebreid verslag, klik wederom hier.

Stage week 2

 

15 september 2018

 

Een prachtige stageweek, met leuke en zeldzame waarnemingen, onder andere de Geelvlekheidelibel! Voor een uitgebreid verslag, klik hier.


Valken op de foto

 

12 september 2018

 

Op mijn vrije dag fietste ik een rondje langs de zeedijk. Door de stevige wind was het water vrij hoog. De mooiste waarnemingen van vandaag waren... valkjes.

Allereerst natuurlijk de Torenvalk. Geen bijzonderheid, maar wel leuk. De exemplaren van vandaag waren helaas niet kleurringdragend en kon ik dus ook niet aflezen.

Een, zo vind ik persoonlijk, andere en nog mooiere valkensoort is de Slechtvalk. Vandaag zag ik een juveniel exemplaar, rustend op de paaltjes aan de zeedijk en zelfs op de steentjes. De vogel was niet erg schuw en bleef dus lang zitten, waardoor ik goede foto's kon maken (rechts).

Het absolute valkenhoofdpunt van vandaag was echter een zeldzame soort voor Nederland. Ik had een melding gezien op waarneming.nl van een Roodpootvalk vlakbij Marssum. Dit was natuurlijk een buitenkansje en daarom fietste ik vanaf de zeedijk snel via huis door naar Marssum, hopend dat de vogel nog steeds ter plaatse was. Dit was het geval: een prachtig juveniel Roodpootvalkje liet zich goed bekijken, kwam dichtbij zitten en stond frequent in de lucht om te bidden. Een prachtige derde valkensoort voor vandaag!


Grote Mantelmeeuwen bij Koehoal

 

1 september 2018

 

Zoals van de week al gemeld, las ik bij Koehoal een Grote Mantelmeeuw af met een kleurring, waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-Noorwegen. Ook afgelopen donderdag, 30 augustus, was er op dezelfde plek weer een Grote Mantelmeeuw met kleurring aanwezig. Aan de andere kant van de gekilverde akker stond de vogel, tussen soortgenoten en enkele Storm-, Kok-, en Kleine Mantelmeeuwen. Uiteindelijk is het me gelukt de vogel af te lezen: na 50 minuten was ik dichtbij genoeg om een foto te maken waarop de code, R:765, op de rode ring af te lezen. De vogel blijkt geringd in Zweden!


Laatste dagje uit: meeuwen aflezen aan het strand

 

28 augustus 2018

 

Dit laatste dagje uit met mijn ouders en mijn vriendin had als bestemming de Noord-Hollandse kust. Tijdens een strandwandeling lazen Marianne en ik meer dan twintig Zilvermeeuwen én twee Steenlopers af! Ook bij de twee tussenstops op weg naar huis, Den Helder en de Balgzandpolder, deden we nog aflezingen: nog een Steenloper en twee Lepelaars. Hieronder wat foto's van mooie meeuwen, gekleurringd en wel.


Bijzondere waarnemingen in de Waadhoeke

 

27 augustus 2018

 

Allemaal heel leuk, die waarnemingen buiten de gemeente of buiten de provincie. Maar het leukste is natuurlijk om mooie waarnemingen te doen bínnen de eigen gemeente! Ook dat is me gelukt de afgelopen week. Naast enkele aflezingen die al genoemd zijn, waren er nog wel wat waarnemingen de afgelopen week, die zeker het noemen waard zijn. 

 

Allereerst een mooie, niet per se zeldzame meeuwensoort. Tijdens een wandeling aan de zeedijk zag ik plotseling een meeuw aankomen die opviel door z'n kleine formaat. Meteen heb ik de vogel een paar keer geprobeerd op de foto te zetten en dat is me gelukkig redelijk goed gelukt. Bij nakijken op de computer bleek de onderkant van de vleugel donker te zijn en dit maakte het duidelijk dat mijn vermoeden kon worden bevestigd: een Dwergmeeuw!

Dan door naar een soort die wél als zeldzaam in de boeken staat, op waarneming.nl wel althans. Na aanleiding van meerdere meldingen ging ik zowel zondag als maandag af op drie Morinelplevieren, met succes. De vogels waren goed te zien met de telescoop.

Op de maandag, op de terugweg van nogmaals de Morinelplevieren, las ik nog een Grote Mantelmeeuw af: JC398 (linksonder). Verder zagen we nog een paar erg mooie roofvogels: een prachtige Slechtvalk, etend aan zijn prooi (helemaal onder) met aan de rand van de akker een tweede Slechtvalk. Op het bord van Firdgum lukte het ook nog een rustend vrouwtje Sperwer te fotograferen (rechtsonder).

Zomervakantie 2018, uitstapjes buiten de gemeente 

De hoogtepunten

27 augustus 2018

 

De afgelopen weken ben ik samen met mijn ouders meerdere keren buiten Friesland in natuurgebieden geweest op zoek naar leuke vogelsoorten. Met resultaat: een prachtig lijstje leuke soorten en mooie foto's was het gevolg. Hieronder de hoogtepunten.

 

17 augustus: LauwersmeergebiedDe haven van Lauwersoog met sterns, steenlopers en meeuwen is altijd een leuke bestemming. In het nieuwsartikel hierna zijn dan ook enkele aflezingen te vinden die hier gedaan zijn. Daarnaast zijn natuurlijk in het hele Lauwersmeergebied leuke dingen te vinden, zoals in het Jaap Deensgat. Hier las ik zes Lepelaars af en zag ik leuke soorten zoals Reuzensterns, veel Watersnippen (dichtbij) en veel Casarca's. 

Visdieven in Lauwersoog haven

Een erg jonge Visdief in Lauwersoog haven

Watersnippen in het Jaap Deensgat

20 augustus: Plasjes N31 en zeedijk NW-Friesland. De plasjes N31, Hegewiersterfjild, viel dit jaar een beetje tegen. Het hoogtepunt was eigenlijk de aflezing van twee Grauwe Ganzen met hasbanden. Daarnaast was er een behoorlijk groepje Grote Canadese Ganzen aanwezig. Daarna las ik nog 6 lepelaars en 4 Grauwe Ganzen af bij Koehoal, aan een binnendijks plasje. Hier waren overigens in totaal 116 Lepelaars aanwezig!

21 augustus: Oostvaardersplassen. De Oostvaardersplassen zijn voor ons als gezin de laatste jaren een jaarlijks terugkerend uitje. Dit jaar kozen we ervoor het gebied vanaf de zuidkant te benaderen, in combinatie met de Lepelaarsplassen. De hoogtepunten waren duidelijk: twee overvliegende Zeearenden, twee overvliegende Boomvalken, twee IJsvogels bij de Lepelaarsplassen en een Buizerd die een juveniele Wespendief bleek te zijn! Aan de Oostvaardersdijk rustte nog een tweede kalenderjaar Pontische meeuw.

Eén van de twee Zeearenden

Eén van de twee Boomvalken

Tweede kj Pontische Meeuw

Eén van de twee IJsvogels

22 augustus: Den Helder en Den Oever. Doel nummer één was op deze half bewolkte dag met harde wind het aflezen van (een) meeuw(en). Met name de zeedijk bij Den Helder achtten we hier geschikt voor. En met succes: een adulte Zilvermeeuw met groene kleurring was erg mak en kon daarom prachtig worden gefotografeerd en afgelezen. Aan de zeedijk waren hier ook twee prachtig vlindersoorten te vinden, te weten het Bruin Blauwtje (nieuwe soort levenslijst) en Kleine Vuurvlinders. 

 

Na de zeedijk reden we door naar de vogelkijkhut bij de Balgzandpolder. Dit was een absoluut succes. Het was hoog water en er waren grote aantallen steltlopers te vinden. Hoogtepunten: de Lepelaars vlakbij, velen weer met kleurring, een Kluut met kleurring, een overvliegende Boomvalk, Kleine Plevieren en Zwarte Ruiters. 

 

De laatste tussenstop: Den Oever. Doordat de vorige twee bestemmingen nogal wat tijd hadden gekost (in positieve zin) was het hier al vrij laat. Het was nog wel licht en daarom was de volgende waarneming extra opvallend en bijzonder...: een Ransuil, rustend én jagend, vlakbij! Een fantastisch gezicht, rechts te zien!

Zilvermeeuw F.ADC

Kleine Plevier

26 augustus 2018: Fochteloërveen. Hoewel ik in principe niet zo'n soortenjager ben, tenzij er natuurlijk buitenkansjes in de omgeving en met name in de eigen gemeente te vinden zijn. Vandaag echter... Een uitzondering. Twee zeer zeldzame soorten vanaf één plek te zien en een zondagmiddag die nog niet was bezet: dat waren de ideale ingrediënten voor een middagje Fochteloërveen. Met succes. Zowel de Grijze Wouw als de Slangenarend konden worden toegevoegd aan de levenslijst, schitterende vogels!

Ringaflezingen deze week

19 augustus 2018

 

Afgelopen week heb ik op meerdere plaatsen in Friesland en vlák erbuiten samen met mijn vader meerdere ringen afgelezen. Hieronder enkele foto's van de kleurringdragende vogels, met ringplaats en -datum.

Knobbelzwaan geel PN60 (IJsselmeer, Cornwerd)

Eelde, Hemstukken (15-8-16)

Kokmeeuw wit TU3U (Pier Holwerd)

J. Rybno Male, Kiszkowo, Gniezno (Polen), 5-6-14

Kokmeeuw Geel T08W (Lauwersoog Haven)

Bydgoszcz (Polen), 16-5-17

Steenloper oranje HEM in de haven van Lauwersoog. Hoewel de vogel niet helemaal werd afgelezen, kwam ik tot de conclusie dat de twee streepjes aan het begin niets anders dan een H konden vormen. De vogel is geringd op Schiermonnikoog, 3-de slenk (6-9-16).

Steltlopers aan de zeedijk

13 augustus 2018

 

De hittegolven en extreme droogte is inmiddels tot een einde gekomen en het weer is vorige week weer even flink opgeschud door stevige buien en een harde wind. In de lucht, al helemaal aan de zeedijk is inmiddels merkbaar dat het seizoen verandert. De trek begint langzaamaan op gang te komen en daardoor is dit ook een prima tijd om te kijken naar steltlopers met opkomend water aan de zeedijk.

 

Het lijstje van soorten steltlopers op zo'n dag loopt dan ook snel op. Hieronder wat foto's van verschillende soorten steltlopers, sommigen van behoorlijke afstand en dus niet van de beste kwaliteit. Voor alle waarnemingen van deze dag, klik hier.

Kleine Strandloper

Zwarte Ruiter

Krombekstrandloper

Groenpootruiter

Rosse Grutto's en Krombekstrandlopers

Watersnip


Dagje Noord-Holland: zeldzame toevoegingen levenslijst

10 augustus 2018

 

Op 8 augustus was ik samen met mijn vriendin een dagje naar Noord-Holland. Natuurlijk had ik van te voren waarneming.nl goed in de gaten gehouden en gekeken of er ook leuke zeldzame soorten op de route lagen. Aan mooie soorten in de provincie in deze periode geen gebrek, met name de Sporenkievit was een soort die er uit sprong en redelijk standvastig bleek. Daarnaast was deze soort niet ver na de Afsluitdijk te zien. Een klein uurtje na vertrek uit Friesland mocht ik deze vogel dan ook toevoegen aan mijn levenslijst!

 

Een tweede soort was misschien minder spectaculair, maar mag er ook zeker zijn. Bijna had ik deze vogel over het hoofd gezien dan wel aangezien voor een juveniele soortgelijke vogel, ware het niet dat er twee medevogelaars me er op attent maakten dat er wel degelijk een juveniele Lachstern aanwezig was op het onder water gezette bollenperceel. Zo staat ook deze soort nu op mijn levenslijst.


29 juni t/m 6 juli: Zuid Limburg

8 juli 2018

 

Van 29 juni tot en met 6 juli verbleef ik in Vijlen, Zuid-Limburg. Een mooie kans om weer eens wat andere natuur te zien dan in het hoge noorden! Met name voor de vlinders en bosvogels een fijne plek, mede omdat dit jaar wat betreft vlinders een erg interessant jaar is. In de Galerij heb ik een speciaal kopje gemaakt voor deze 'vakantiefoto's' en onder het kopje 'Nieuwe soorten levenslijst' zijn meerdere nieuwe vogel- en vlindersoorten te zien die ik deze vakantie toe heb kunnen voegen.

 

Het was een prachtige week met mooi weer en geweldige soorten!


Scholeksters aflezen

18 juni 2018

 

Zoals ik al vaker op deze site heb gemeld, lees ik regelmatig Scholeksters met kleurringen af. Zo las ik er in de buurt van Slappeterp in april één af die onderdeel was van het Chirp-project en daarna is gevolgd door middel van een camera bij het nest. Helaas zijn alle vier eieren van dit paartje, nu beide geringd, geroofd door Zwarte Kraaien.

 

In de winter zijn veel Scholeksters op verscheidene hoogwatervluchtplaatsen te vinden en daarom relatief makkelijk samen af te lezen. Nu zijn de vogels allemaal veel meer verspreid te vinden, in broedgebied. Ook in deze periode is het me echter wel gelukt een aardig aantal af te lezen, waarvan de laatste weken ook exemplaren die met jonge Scholeksters rondliepen én alweer vogels die reeds waren teruggekeerd op hoogwatervluchtplaatsen.

 

Hieronder een paar van de afgelezen Scholeksters van de afgelopen tijd. Mocht u interesse hebben in deze aflezingen en de life-history's, dan kan ik deze altijd doorsturen. Ook meer foto's, onder andere van het vangen van de Chirp-vogel, kan ik toesturen.

Planten determineren met Pl@ntNet

4 juni 2018

 

Vogels en vlinders hebben altijd mijn grootste interesse wat betreft natuur. Maar er is natuurlijk veel meer om ons heen: zoogdieren bijvoorbeeld, reptielen (een Adder, vorige week nog) maar ook... planten. Een wereld waar ik niet zo bekend in ben, maar net zoals voor de (nacht)vlinders is er een app die uitkomst biedt. Bij de vlinders is dit ObsIdentify, ook bruikbaar voor andere insectensoorten en zelfs voor vogels, bij planten is dit Pl@ntNet. Persoonlijk ben ik erg enthousiast over deze app en na wat ruimte vrij te hebben gemaakt op mijn telefoon heb ik vandaag deze app eens goed getest.

 

De waarnemingen van planten van deze dag,  hier te zien, bevatte een paar leuke dingen, zoals de Zeeraket (zie rechtsboven). Daarnaast vond ik het erg fijn dat ik op waarneming.nl nu ook de relatie van vlinders met bepaalde planten kon aangeven. Zo zat de Distelvlinder opvallend vaak op Melkkruid (zie onderstaand bericht en foto rechts). De kans is dan ook zeer groot dat ik de komende tijd meer gebruik ga maken van deze app!

Ode aan de Distelvlinder

4 juni 2018

 

De Distelvlinder is een vlindersoort waarvan de aantallen die Nederland aandoen sterk wisselen per jaar (Vlinderstichting, 2018). Dit komt door het feit dat de vlinder een trekvlinder is en daarom een lange tocht moet maken vanuit Afrika om ons landje aan te doen. Niet voor niks hangt de komst van grote aantallen van deze soort vaak samen met stuifzand uit de Sahara (Vlinderstichting, 2018).

 

Persoonlijk zie ik het wel voor me. De Distelvlinder, Vanessa Cardui, met zijn prachtige fladderende vlucht. Qua kleuren is het net een Kleine Vos, of een andere vlinder met oranjebruine kleuren, maar qua vlucht is hij, voor mij althans, onmiskenbaar. Fladderen is niet het goede woord, dat doen Koolwitjes, Distelvlinders vliegen: krachtig, maar sierlijk. Ook de kleuren zijn sierlijk, niet zo fel als de Kleine Vos, maar lichter en toch contrastrijk. Ik zie het dus wel voor me, de Distelvlinders met hun krachtige slagen, vliegend vanuit Afrika naar ons kleine landje.

 

Of eigenlijk: misschien zie ik het ook wel niet voor me. 'Trekkende distelvlinders kunnen over heel Europa worden waargenomen, tot in Schotland, IJsland en Noord-Noorwegen.' Vergeet de Boerenzwaluw. De Distelvlinder kan duizenden kilometers trekken en dat met een lichaamsgewicht van minder dan: één gram (Van der Waal, 2017)!

 

Ik weet niet of het respect is, of gewoon bewondering voor de mooie kleuren en vlucht van de Distelvlinder, maar het is één van mijn favorieten. Ik hoef dan ook niet uit te leggen dat ik vandaag erg blij was weer grote aantallen te zien tussen de Westhoek en Koehoal, nadat ik al op 27 april een enkeling had gezien nabij Menaldum. 

 

Het moge duidelijk zijn: de Distelvlinder is terug. Hoera!

 

Hieronder één van de vandaag geziene Distelvlinders, op bloeiend Melkkruid.

Nachtvlinders

4 juni 2018

 

Hoewel ik me normaal gesproken vooral focus op vogels en dagvlinders, heb ik dit jaar ook al heel wat libellen én nachtvlinders gezien. Wat betreft die nachtvlinders zijn vooral de laatste weken vruchtbaar geweest. Enkele nieuwe soorten heb ik aan mijn lijstje toe kunnen voegen, vaak met determineerhulp via Facebookgroepen. Tegenwoordig heb ik de app Obsidentify op mijn telefoon staan, die een perfecte hulp is voor het vinden van de juiste soort. Hieronder wat soorten die ik in de afgelopen weken heb gezien.

 

Levenslijst nachtvlinders

Bruine Snuituil - Hypena Proboscidalis

Silenespanner - Perizoma Flavofasciata

Geoogde Bandspanner - Xanthorhoe Montanata

Sint-Jacobsvlinder - Tyria Jacobaeae

Schimmelspanner - Dysstroma Truncata

Voorjaar 2018: eerste                                      Argusvlinder,                                                                                  Hooibeestje

25 mei 2018

 

Twee vlindersoorten die ik voor het eerst zag vandaag, aan de Kleasterdyk bij Slappeterp. Meerdere Argusvlinders en Hooibeestjes vlogen hier rond, tussen natuurlijk de koolwitjes. Twee prachtig gekleurde vlinders en daarnaast ook nog een erg fotogeniek!

Uitstapje Weerribben/Wieden

11 mei 2018

 

Vandaag heb ik vogels, vlinders en libellen gespot in de kop van Overijssel. Enkele leuke vogels passeerden de revue: zowel een man als vrouw Koekoek, Zwarte Sterns in broedgebied en bij een vogelkijkhut bij De Auken broedende Lepelaars, Aalscholvers, Grote Zilverreigers, Blauwe Reigers én Purperreigers. Wat betreft de vlinders viel het een beetje tegen, behalve de Kleine Vuurvlinder. Ook libellensoorten zag ik genoeg, met als hoogtepunt de Bruine Korenbout (rechts). In de galerij is een selectie van de mooiste foto's van deze dag te zien.

 

Waarnemingen 11 mei

Aflezingen Scholeksters

10 mei 2018

 

Een drietal mooie aflezingen van Scholeksters vandaag. Allereerst een paartje, met opeenvolgende codes. Deze vogels waren op deze plaats ook geringd. Een tweede vogel, ontdekt bij het aardappels poten, was ook geringd en bleek op het veld ernaast op een nest te zitten, met vier eieren. Deze vogel bleek ook nog eens geringd in het kader van het CHIRP-project. Hieronder de terugmelding en enkele foto's.

 

Waarnemingen Scholeksters

Voorjaar 2018: eerste                                                                                       Paapje, Oeverloper

8 mei 2018

 

Vandaag zag ik nog twee soorten die ik deze zomer nog niet weer had gezien. Ten eerste een Paapje, die prachtig een stukje verder dan een paar Tapuiten zat. Na een tijdje stuntelen met het scherpstellen van de camera, lukte het me dit prachtig gekleurde vogeltje mooi op de foto te krijgen. Ook een Oeverloper had ik nog niet eerder gezien dit jaar.

 

Waarneming Paapje

Waarneming Oeverloper

Hop!

2 mei 2018

 

Een aangenaam appje verscheen op mijn telefoon tijdens mijn fietstocht op 2 mei. Rudy, met de locatie van een door hem geziene Hop. Ik was hier niet ver vandaan en fietste meteen, voor de wind, naar de mij toegestuurde locatie. Zowaar kwam na aankomst de prachtige en opvallende verschijning gauw tevoorschijn en kreeg ik de gelegenheid de vogel op de foto te zetten (zie 'nieuwe soorten levenslijst'). Een mooie soort voor op de levenslijst!

 

Waarneming Hop

Voorjaar 2018: eerste                           Grauwe Kiekendief, Koekoek, Grasmus, Oeverzaluw,                                                                                                                           Gehakkelde Aurelia

2 mei 2018

 

Een schitterende dag vandaag, met zomers weer en veel vogels en vlinders. Ik voerde op deze dag niet alleen mijn tweede ronde MAS-telling uit voor de Werkgroep Grauwe Kiekendief, maar fietste ook nog verder op zoek naar vogels. En met succes: na al snel de eerste Grauwe Kiekendief van het jaar te hebben gezien (twee maar liefst, man en vrouw), hoorde en zag ik later een Koekoek, een Grasmus bij Zwarte Haan en een Oeverzwaluw tussen de Boeren- en Huiszwaluwen aan de zeedijk. Tenslotte zag ik ín de namiddag in het dorp nog een Gehakkelde Aurelia, die rustig bleef zitten voor de foto.

Voorjaar 2018: eerste                                                                                           Bont Zandoogje

1 mei 2018

 

Vandaag leek een verregende dag te worden. Tot ineens halverwege de wolken braken en de zon tevoorschijn kwam, waardoor het uiteindelijk nog een paar uren stralend zonnig weer werd. In deze tijd ben ik op zoek gegaan op een paar plekken in het dorp. Met succes, onder andere het eerste Bonte Zandoogje fladderde rond en ook Oranjetipjes waren te zien. Hiernaast zag ik ook nog eens een mooie Vuurjuffer, een voor mij nieuwe soort. Hieronder een impressie, met vlnr Klein Geaderd Koolwitje, Klein Koolwitje, Oranjetipje, Bont Zandoogje, Vuurjuffer.

 

Waarnemingen 1 mei

Voorjaar 2018: eerste                                                                                                 Distelvlinder

27 april 2018

 

Een mooie vroege eerste waarneming van een Distelvlinder dit jaar! Hieronder een foto.

 

Waarneming Distelvlinder

Voorjaar 2018: eerste                                                            Gierzwaluw, Visdief, Oranjetipje

22 april 2018

 

Vandaag driemaal een eerste waarneming van het jaar! Allereerst de derde zwaluwsoort boven Lollum, een overvliegende Gierzwaluw. Ook het eerste Visdiefje hing in de lucht bij Sint Anne, jagend op vis. Bij Ried zag ik een mooie voorjaarsvlinder, een mannetje Oranjetipje. Omdat dit alles tijdens een wielrentocht was, heb ik hier helaas geen foto's van.

 

Waarnemingen 22 april

Voorjaar 2018: eerste                                                                                                       Zwartkop

17 april 2018

 

Vandaag zag ik op meerdere plaatsen de eerste Zwartkoppen (en hoorde, uiteraard)!

 

Waarnemingen Zwartkoppen

Voorjaar 2018: eerste                                                                                                 Regenwulp

14 april 2018

 

Vandaag hoorde ik de eerste Regenwulp, overvliegend.

 

Waarneming Regenwulp

Voorjaar 2018: eerste                                                                                            Braamsluiper

11 april 2018

 

Vandaag hoorde en zag ik de eerste Braamsluiper, tegenover het huis, door de telescoop!

 

Waarneming Braamsluiper

Aflezing: 20-jarige Scholekster in broedgebied

14 april 2018

 

Bij Kleaster Anjum deed ik vandaag een leuke aflezing. Een Scholekster (RG-GJWJ) zat hier in het veld te foerageren. Het bleek niet te gaan om een vogel die hier als broedvogel was geringd, maar om een vogel die in 2001 als 4kj was geringd op Vlieland. Het beestje was sindsdien alleen op hvp's waargenomen, maar nog nooit in broedgebied. De vogel, die nu zo'n twintig jaar zal zijn, heeft zich wat dat betreft altijd goed verborgen weten te houden.

Kraanvogel op de Bildtpollen

11 april 2018

 

Tijdens mijn tweede MAS telling (extra), kwam ik aan de zeedijk iets opmerkelijks tegen: binnendijks zat een Kraanvogel op een veld! Toen ik er aan kwam, vloog de vogel al gauw weg richting buitendijks. Helaas kon ik alleen foto's maken met tegenlicht tijdens het overvliegen en was de vogel even later alweer behoorlijk ver weg toen hij op de kwelder neerstreek.

 

Waarneming Kraanvogel

Ringaflezingen Brandganzen

10 april 2018

 

Vandaag las ik twee Brandganzen af op de Bildtpollen buitendijks. Beide vogels droegen erg vieze ringen, maar met wat bewerken op de computer lukt het me de codes af te lezen. Na invoeren van de vogels in Geese.org blijkt de ene vogel vorig jaar geringd te zijn op Terschelling en de andere op Kolguev (boven Rusland!), ook vorig jaar.

 

Waarneming Brandganzen

Voorjaar 2018: eerste                                                                   Rietzanger & Gele Kwikstaart

10 april 2018

 

Vandaag zag ik alweer twee soorten voor het eerst dit jaar: een Rietzangen én de eerste Gele Kwikstaart! Met name de tweede soort wist ik best aardig op de foto te krijgen (hieronder).

 

Waarneming Rietzanger

Waarneming Gele Kwikstaart

Voorjaar 2018: eerste...                                                                                          Boerenzwaluw

9 april 2018

 

Daar was 'ie dan: één dag na mijn eerste Huiszwaluw ook meteen de eerste Boerenzwaluw!

 

Waarneming Boerenzwaluw

Voorjaar 2018: eerste...                          Huiszwaluw

8 april 2018

 

Op twee plaatsen zag ik vandaag de eerste twee Huiszwaluwen! Hoewel het niet eenvoudig was, is het me gelukt ook een foto ervan te maken, als 'bewijs'. Nu op naar de Boeren- en Oeverzwaluwen!

 

Waarnemingen Huiszwaluwen

Aflezing Knobbelzwaan met Arnhemring

5 april 2018

 

Achter Sint Anne las ik vandaag een Knobbelzwaan af met een Arnhemring. De code op de ring was niet eenvoudig om af te lezen, omdat de vogel continu met de poten onder water zat. Uiteindelijk is dit dus gelukt en de vogel blijkt in 1998 (!) bij Sint Jacobiparochie geringd te zijn.

 

Waarneming Knobbelzwaan

Mijn eerste MAS-telling

4 april 2018

 

Vanochtend heb ik mijn eerste MAS-telling voor de Werkgroep Grauwe Kiekendief afgerond! De telling houdt 2x5 minuten tellen vanaf het middelpunt van een cirkel in, voor meer informatie klik hier. Een mooie ochtend voor deze telling, aangezien de zon mooi doorbrak, het niet koud was en de wind niet heel hard was. De leukste waarnemingen tijdens deze telling waren onder andere een mooi mannetje Blauwborst (rechts) en een paartje Tapuiten.

 

Waarneming Blauwborst

Voorjaar 2018: eerste...                                     Tapuit

3 april 2018

 

Mijn eerste Tapuit van het jaar zag ik vandaag bij Zwarte Haan, een mooi mannetje. Vergeleken met vorig jaar (half april) was dit een vrij vroege waarneming, waardoor ik vrij verrast was hem te zien. Al met al een mooie waarneming met duidelijke foto's.

 

Waarneming Tapuit

Vondst: dode Scholeksters, één geringd

30 maart 2018

 

TIjdens een middagje op stap te zijn met mijn vader, zagen we beide een dode Scholekster aan de zeedijk liggen, naast de rijweg. Hij aan zijn kant, ik aan mijn kant. Uiteraard controleerden we deze vogels op ringen en ja hoor: de door mijn vader gecontroleerde vogel droeg een metalen ring. Natuurlijk hebben we de code direct bij thuiskomst doorgegeven en de vogel blijkt in 2014 in de haven van Harlingen te zijn geringd. Het broedseizoen heeft deze vogel dus helaas niet meer mee mogen maken.

 

Waarneming Scholeksters

Voorjaar 2018: eerste...                                                                                                    Tjiftjaf

28 maart 2018

 

Een eerste waarneming zonder foto dit keer, maar wel één waarvoor alleen het horen ervan al doorslaggevend was. Een Tjiftjaf hoorde ik vandaag weer voor het eerst 'tjiftjaffen', in Sint Anne.

Voorjaar 2018: eerste...                                                                                                Blauwborst

26 maart 2018

 

Eén van de mooiste zomersoorten als je het mij vraagt, zag ik dit jaar voor het eerst op 26 maart bij de Westhoek. Een prachtige Witsterblauwborst zat hier te baltsen in het riet.

 

Waarneming Witsterblauwborst

Gestrande Bruinvis

26 maart 2018

 

Vanmorgen trof ik iets ongewoons aan nabij Koehoal: een gestrande, nog levende, Bruinvis. Op dat moment kon ik nog niet weten dat ik 's avonds wederom hier aan de zeedijk zou staan te kijken naar de reddingsactie voor dit beest. Het verhaal is door SOS Dolfijn goed verwoord en is hier te lezen.

 

Waarneming Bruinvis

Waarneming Bruinvis SOS Dolfijn

Omdat ze zo mooi zijn...

20 maart 2018

 

Omdat ze zo mooi zijn... Nogmaals één van de velduilen aan de zeedijk.

 

Waarneming Velduilen

Meeuwen: aflezingen én nieuwe soort levenslijst

20 maart 2018

 

 

Deze dag stond in het teken van de duizenden meeuwen die buitendijks op de (hopelijk?) laatste restanten van de winter zaten. Uiteraard probeerde ik te kijken of hier ook kleurringdragende exemplaren tussen zaten, want dat zou niet voor het eerst zijn in de laatste tijd. Wederom heb ik twee vogels kunnen afgelezen: een Estse Stormmeeuw, geringd in de Kakrarahu kolonie (zelfde project als de 'ijsbaanmeeuw'). Een tweede aflezing was een speciale: dit was niet alleen een mooie aflezing van een Poolse meeuw, maar dit was ook nog eens een Pontische Meeuw (derde kalenderjaar) en daarmee een nieuwe soort voor mijn levenslijst!

 

Waarneming Pontische Meeuw

Waarneming Stormmeeuw

Aflezing Scholekster in broedgebied en Russische Brandgans

19 maart 2018

 

Nogmaals een koude dag, maar desalniettemin fietste ik een behoorlijk rondje op zoek naar vogels die zich nog lieten zien in deze barre weersomstandigheden. Ik las in broedgebied, op een akker in de buurt van camping 't Kaatsgat, een Scholekster af, die hier al meerdere jaren broedt.

Een tweede aflezing van de dag was die van een Brandgans, die Rusland geringd en gezenderd blijkt te zijn. Meer informatie is te vinden op deze website.

 

Waarneming Scholekster

Waarneming Brandgans

Lepelaars met kleurringen & eerste      Bruine Kiekendief

15 maart 2018

 

Op deze toch weer erg koude dag, al helemaal voor half maart, heb ik ongeveer een uur bij Zwarte Haan gestaan in een poging twee Lepelaars af te lezen, in een groepje van vier. En gelukkig: de moeite was niet voor niks, twee aflezingen was ik na deze ochtend rijker. De vogels blijken geringd in 2002 en 2006 en hebben al een mooie life-history opgebouwd.

 

Tijdens het aflezen vloog er ook een groep Kleine Zwanen over én de eerste Bruine Kiekendief van het jaar, een tweede kalenderjaar volgens mijn determinatie. 

 

Waarneming Lepelaars

Waarneming Kleine Zwanen

Waarneming Bruine Kiekendief

Wederom Velduilen aan de zeedijk

12 maart 2018

 

Net zoals in december 2017 zaten er vandaag Velduilen aan de zeedijk! Niet één dit keer, maar zowaar drie stuks, waarvan ik meerdere keren behoorlijk schrok omdat de vogels opvlogen toen ik behoorlijk dicht in de buurt was. Blijkbaar is er in deze strook aan de zeedijk genoeg voedsel voor de vogels te vinden, waardoor ze hier nog steeds aanwezig zijn.

 

Waarneming Velduilen

Aflezing: Poolse Kokmeeuw

12 maart 2018

 

Met de zon en wind in de rug probeerde ik vandaag de strekdammen af te speuren op zoek naar meeuwen met kleurringen. Eén Kokmeeuw met gele kleurring heb ik in ieder geval duidelijk afgelezen: TL13, geringd in Gdansk op 4 november 2015. Naast deze Kokmeeuw wist ik overigens ook wederom drie Scholeksters af te lezen, die dus nog niet in broedgebied verkeren.

 

Waarneming Kokmeeuw

Voorjaar 2018: eerste...                                                                                           Citroenvlinder

12 maart 2018

 

Na de eerste vlinder van het jaar, bijna een week geleden, zag ik vandaag de eerste Citroenvlinder, wederom samen met een Kleine Vos aan de Koudeweg. Niet alleen hier zag ik vandaag vlinders, maar ook op diverse andere plekken waren weer Kleine Vossen aanwezig in de zon.

 

Waarneming Citroenvlinder

Pestvogels in Leeuwarden

6 maart 2018

 

Omdat ik gisteren een alert had gekregen dat er Pestvogels in Leeuwarden zaten, ging ik vandaag even langs op de plek waar ze waren gezien. En ja hoor: ze zaten nog precies in dezelfde boom en bleven een mooi tijdje rustig zitten. Een prachtige nieuwe soort voor de levenslijst!

 

Waarneming Pestvogels

Wintertaling met neusschild

6 maart 2018

 

Een opmerkelijke aflezing bij het Wiersylsterrak: hier zag ik een vrouwtje Wintertaling met een code op de neus, een zogenaamde 'nasal saddle', of neusschild. Het is me gelukt de code af te lezen en de vogel is waarschijnlijk gemerkt in Portugal. Wanneer ik een reactie heb ontvangen, zal ik de details hier vermelden.

 

Update 16-3: de vogel blijkt inderdaad afkomstig uit Portugal, hier geringd op 13 januari 2017.

 

Meer informatie over neusschilden

Waarneming Wintertaling

Eerste Scholeksters in broedgebied

6 maart 2018

 

Het voorjaar is begonnen, zo ook voor de Scholeksters. Zo hoorde ik gisteravond (5 maart) thuis de eerste exemplaren weer overvliegen en vandaag zag ik in de buurt van Dronryp de eerste paartjes in het veld. Bij Plasdras Dronyp zag ik ook een kleurringdragend exemplaar, die ik een kleine maand geleden nog op een hvp had afgelezen en die drie dagen geleden nog op een hvp bij Harlingen was afgelezen. Bij Ritzumazijl zag ik verder een soos, waar nu zo'n zeventig exemplaren stonden.

 

Waarnemingen Scholeksters 6-3

Voorjaar 2018: eerste...                         Grutto & Kleine Vos

6 maart 2018

 

Niet alleen de eerste Grutto zag ik, en hoorde ik, vandaag voor het eerst dit jaar, maar ook de eerste vlinder überhaupt, namelijk een Kleine Vos in Leeuwarden. Van de Grutto wist ik nog net een foto te maken voordat hij luid roepend verder vloog (rechts), de vlinder was me te snel af voor een foto.

 

Waarneming Grutto

Waarneming Kleine Vos

Na winter komt voorjaar

5 maart 2018

 

Na een periode van strenge vorst, begon op 5 maart een periode met zachter weer, waardoor er meteen iets van voorjaar in de lucht hing. Ik wilde op deze dag kijken of er slachtoffers waren gevallen onder bijvoorbeeld de scholekstergroep waarin ik normaal gesproken op zoek ga naar kleurringen. Daarom fietste ik vandaag van Zwarte Haan naar Harlingen, zowel buitendijks als binnendijks nam ik een kijkje.

 

Een eerste waarneming die me verraste was die van een gestrande auto ten noorden van Sint Jacobiparochie. In de week erna werd dit nog opgepikt door regionale en landelijke media (https://nos.nl/artikel/2221107-de-auto-van-stan-19-staat-al-dagen-in-de-waddenzee.html). Terwijl ik de auto fotografeerde vloog er ook iets in beeld wat me misschien wel net zo verraste: een adult mannetje Blauwe Kiekendief niet te ver van me vandaan. Een niet heel alledaagse waarneming, al helemaal niet in dit magere blauwe kiekendievenjaar.

 

Wat betreft opmerkelijke waarnemingen bleef het hier niet bij. Ongeveer bij Koehoal deed ik een vondst: een dode Kerkuil. In tegenstelling tot het exemplaar van enkele weken geleden, een verkeersslachtoffer, lag deze vogel aan de zeedijk en zal waarschijnlijk een slachtoffer van de winter zijn geweest. En: in tegenstelling tot de eerder benoemde vogel, was deze wél geringd en wel in Wyns, vorig jaar Augustus. De vogel heeft zijn eerste levensjaar dus niet vol kunnen maken.

 

Wat betreft het hoofddoel van vandaag, slachtoffers zoeken van de kou onder met name de Scholeksters: ik vond er gelukkig maar één dode. Wel vond ik meerdere dode Bergeenden, Wintertalingen (linksonder), een Pijlstaart (rechtsonder), een Tureluur, twee Wulpen, een Zilvermeeuw, een Blauwe Reiger én natuurlijk de zojuist benoemde Kerkuil. Levende Scholeksters waren er weer veel aan de zeedij, waarvan ik er weer bijna twintig wist af te lezen. En niet alleen dat: ook een Steenloper die dichtbij de scholekster-hvp (hoogwatervluchtplaats) liep, droeg kleurringen en heb ik af weten te lezen (foto's rechts, klik om te vergroten)! Zodra de ringplaats en -datum bekend is, zal ik dat uiteraard weer vermelden.

Verdere leuke waarnemingen waren voor mij een (mannetje) Tafeleend, die ik al een behoorlijk tijdje niet meer had gezien én de eerste Roodborsttapuit van het jaar (foto onder)!

Alle waarnemingen 5 maart 2018

Estse Stormmeeuw op de ijsbaan

21 januari 2018

 

Deze week bleek dat de telescoop die op mijn kamer op de ijsbaan gericht staat, zeker niet voor niks is. Meerdere ringdragende meeuwen zaten op het ijs van de ijsbaan, waaronder een Stormmeeuw met witte kleurring. Vanaf de foto's kon ik uiteindelijk de code aflezen die hierop te lezen was: P31H. De vogel blijkt geringd in Estland in een broedkolonie genaamd Kakrarahu in 2011.

 

Waarneming gekleurringde Stormmeeuw

Voorjaar 2018: eerste...                                 Lepelaar en zanglijster

20 januari 2018

 

Het voorjaar begint inmiddels rustig aan en daarom keren sommige vogels weer terug naar ons land en dus hun broedgebied. Deze week zag ik twee vogels die je tot deze 'voorjaarsvogels' kunt rekenen. Allereerst zag ik mijn eerste Lepelaar van het jaar, die het overigens waarschijnlijk in de komende vorstperiode nog erg moeilijk gaat krijgen. Daarnaast zag  en hoorde ik op meerdere plaatsen de eerste Zanglijsters, die ook in de winter wel aan de kust in Nederland voorkomen, maar in ieder geval niet zo prachtig zingend vanuit de boomtoppen.

 

Ik zal de komende tijd de vogels die ik voor het eerst in het jaar weer zie benoemen, ofwel in een apart artikel, ofwel cursief in andere nieuwsartikelen.

Opnieuw Scholekster aflezingen

13  en 16 januari 2018

 

Een wederom frisse dag in deze (eindelijk) wat koudere winterperiode. Hoewel het aantal waarnemingen op deze dag helaas wat tegenviel, las ik wel wederom negen Scholeksters af! Een vrij hoog aantal gegeven het feit dat het water niet heel hoog was en de vogels daarom veelal in het slijk en ver weg stonden. Na invoeren van de waarnemingen bleek ook nog eens dat alle negen exemplaren voor mij nog niet eerder ingevoerde vogels waren. Onder andere een exemplaar geringd op de Maasvlakte was een leuke toevoeging.

 

Update 16 januari: opnieuw bijna twintig aflezingen van Scholeksters, met opnieuw enkele voor mij nieuwe exemplaren!

 

Waarneming Scholeksters (13-2)

Waarneming Scholeksters (16-2)

Vondst: Kluut met Hiddensee-ring!

30 januari 2018

 

Op deze mooie januaridag, waarop ik langs de kust van Zwarte Haan tot Harlingen fietste, deed ik bij de Westhoek een mooie vondst. Ik zag op het vloedmerk een hoop veren liggen, waartussen ook twee lange blauwe poten lagen. Hierdoor kon ik zien dat het om een Kluut moest gaan. Bij het controleren van de poten op ringen, zag ik om één van de poten aan de rechtertibia een Hiddensee-ring! De ring is inmiddels doorgegeven en als ik de terugmelding heb ontvangen, zal ik de herkomst hier vermelden.

 

Waarneming Kluut

Aflezingen: Scholeksters én Zilvermeeuw

30 januari 2018

 

Naast de kluut met Hiddensee-ring, las ik ook veel levende vogels af op deze dag, met name veel Scholeksters (15 stuks op twee locaties!). Daarnaast las ik een Zilvermeeuw af met rode kleurring (HM54). De vogel is geringd in Schleswig Holstein en al enkele keren na de ringdatum (2013) afgelezen, hetgeen de waarneming extra mooi maakt!

 

Waarnemingen Scholeksters

Waarneming ZIlvermeeuw

Ruigpootbuizerd bij Dijkshoek

18 & 19 januari 2018

 

Na eerdere Ruigpootbuizerds op het Noorderleeg en bij Zwarte Haan, zag ik dit keer een exemplaar bij Dijkshoek. Op de 18e zag ik hem in het schemerdonker, waardoor de foto's niet optimaal werden. De volgende ochtend ging ik opnieuw kijken of hij nog aanwezig was en lukte het me hem duidelijker op de foto te krijgen. Deze foto's zijn hieronder te zien. Voor meer foto's, zie de waarneming op waarneming.nl

 

Waarneming Ruigpootbuizerd 18-1

Waarneming Ruigpootbuizerd 19-1

Velduilen in de buurt

9 & 11 januari 2018

 

Al voor de kerst schreef ik over een Velduil die ik waarnam, in de 'donkere dagen voor kerst', oftewel in de dichte mist. Ook in het nieuwe jaar nam ik weer Velduilen waar. Eerst op 9 januari, toen ik een opvliegend exemplaar zag, op de vlucht voor trekker met ploeg in vorstig weer. Waar ik deze vogel nog vrij gauw kwijt was, zag op 11 januari een exemplaar dat ik daarna niet meteen kwijt was. De vogel vloog vlak voor me op en ging daarna een paar honderd meter achter me weer onder aan de zeedijk zitten, zodat ik hem nog redelijk kon fotograferen, ondanks (alweer) de aanwezigheid van mist.

 

Waarneming Velduil 9-1

Waarneming Velduil 11-1

Vondst: Kerkuil

11 januari 2018

 

Tussen Minnertsga en Tzummarum vond ik vandaag een dode Kerkuil, (helaas) een verkeersslachtoffer. De vogel was nog vrij vers. Hieronder en hiernaast de foto's van de vogel.

 

Waarneming Kerkuil

Ruigpootbuizerd bij Zwarte Haan

9 januari 2018

 

Opnieuw zag ik een Ruigpootbuizerd, na eind 2017 twee exemplaren op het Noorderleeg, dit keer één bij Zwarte Haan. Ik kon de vogel eerst rustend fotograferen en later vliegend. Ook op mijn terugweg, een paar uren later, vloog de vogel hier in de buurt nog rond.

 

Waarneming Ruigpootbuizerd

Aflezing Scholekster

8 januari 2018

 

Na weken van vrij wisselvallig en zacht weer, was het vanaf 8 januari kouder met temperaturen onder nul. In dit weer ging ik wandelen op de Bildtpollen, onder andere bij Zwarte Haan. Hier stond onder andere een groep van een paar honderd Scholeksters, waaronder enkele gekleurringde exemplaren. Eén hiervan wist ik af te lezen. Hieronder is de terugmelding te lezen. Voor meer informatie over geringde Scholeksters, zie www.wadertrack.nl.

 

Waarneming Scholeksters

Day after: eerste herfststorm 2018

5 januari 2018

 

Op 4 januari was dit jaar de eerste herfststorm, met een windkracht 9 met uitschieters naar 10 uit het westen. De dag hierna ben ik samen met mijn vader aan de zeedijk geweest, om te kijken of er nog iets speciaals te zien of vinden was. Veel bijzonders ('anders dan anders') was er niet te zien. Drie vogels vonden we die zijn aangespoeld door de storm: twee Zeekoeten en een juveniele Drieteenmeeuw. De foto's hiervan zijn hieronder te zien.

 

Waarneming Zeekoeten

Waarneming Drieteenmeeuw

Siberische Tjiftjaf in de achtertuin?

1 januari 2018

 

Op Nieuwjaarsochtend een mogelijk zeldzaam vogeltje in de eigen achtertuin. Een klein beweeglijk vogeltje viel op door de alarmroepjes. Het fotograferen van dit vogeltje was niet eenvoudig door de schittering in het raam en het feit dat er continu takken voor de vogel hingen. Uiteindelijk heb ik ook nog een geluidsfragment weten te maken, waarop het alarmroepje driemaal te horen is. De admins van waarneming.nl hebben deze vogel als 'niet te beoordelen' bestempeld en daardoor zal deze vogel waarschijnlijk voor altijd op onzeker blijven staan. Rechts de beste gemaakte foto, voor het geluidsfragment zie de waarneming op waarneming.nl.

 

Waarneming Siberische Tjiftjaf (?)

Vondst: Grote Burgemeester

30 december 2017

 

Aan de zeedijk ter hoogte van Oosterbierum vond ik vandaag een 1kj (kalenderjaar) Grote Burgemeester. De vogel viel direct op door het ontbreken van zwart aan de vleugelpunten en aan de staart. Hoewel ik eerst nog vermoedde dat dit een Kleine Burgemeester (2kj) zou zijn, werd ik er later op gewezen dat het een Grote betrof.

Hieronder de foto's, die ik met mijn telefoon heb gemaakt. De vogel is nog dezelfde dag opgehaald door een belangstellende, die van plan is het skelet te laten prepareren.

 

Waarneming Grote Burgemeester

Tweede Ruigpootbuizerd op het Noorderleeg

27 december 2017 (update 29 december 2017)

 

Na de waarneming van de Ruigpootbuizerd van vorige week, zag ik vandaag een tweede exemplaar, die duidelijk lichter is dan de eerder geziene vogel. Ook deze wist ik redelijk op de foto te krijgen, ondanks het wederom donkere en regenachtige weer. Van deze vogel is in ieder geval duidelijk dat hij (nog) niet is geringd.

 

Waarnemingen Ruigpootbuizerds (27-12)

Waarnemingen Ruigpootbuizerds (29-12)

Donkere dagen voor kerst

21 & 22 december 2017

 

De dagen voor kerst verlopen dit jaar donker, grijs en mistig. In dit weer ben ik toch nog twee keer te fietsen geweest om te kijken naar vogels. Hieronder een overzichtje van de leukste waarnemingen.

 

- Op de 21e kwam ik bij het begin van de Slachte een Slechtvalk tegen in de boom, die lang bleef zitten en me door de mist pas laat doorhad.

- Buitendijks nabij Koehoal schrok ik behoorlijk toen plotseling een Velduil vlak voor mij voeten opvloog. De vogel had zich verscholen in de begroeiing tussen stenen onder aan de zeedijk en vloog pas op toen ik hem op één à twee meter was genaderd!

- Zowel op de 21e als 22e las ik een Scholekster af, evenals een Kanoet. Zie hiervoor onderstaande nieuwsartikelen.

- Op de 22e fotografeerde ik hier en daar wat Buizerds, die erg benaderbaar waren door het slechte zicht. Hetzelfde geldt voor wat Torenvalken.

- Op de terugweg op de 22e zag ik een Grote Gele Kwikstaart, een soort die ik nog niet vaak heb gezien. Helaas was deze vervolgens weer snel verdwenen in de mist, waardoor een beijsplaatje ontbreekt.

 

Waarneming Slechtvalk

Waarneming Velduil

Waarneming Grote Gele Kwikstaart

Aflezing Kanoet

22 december 2017 (update 3 januari 2018)

 

Naast Scholeksters, zie onderstaand nieuwsbericht, las ik op deze mistige dag ook nog een Kanoet af. Bij het fotograferen van deze vogel, die vlakbij de afgelezen Scholekster rondliep, vielen me de kleurringen op. Bij het thuis bekijken van de foto's om de kleurringcombinatie vast te stellen, viel me op dat deze vogel naast kleurringen ook een zender droeg. Uiteraard is er inmiddels een mail verstuurd naar het NIOZ, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor het ringen en zenderen van deze vogel.

 

Op 2 januari heb ik een terugmelding ontvangen van deze geringde en gezenderde vogel. De vogel blijkt in oktober 2015 te zijn gevangen op Schiermonnikoog, om vervolgens intern te zijn onderzocht op Texel, in een waddenunit van het NIOZ. Afgelopen nazomer is de vogel losgelaten op Griend, waar het zendertje van de vogel contact kan maken met vijf ontvangsttorens. De eerste aflezing van deze vogel staat op mijn naam!

 

Waarneming Kanoet

Met dank aan het NIOZ

Aflezingen Scholeksters

21 & 22 december 2017

 

Zowel op 22 als 23 december lukte het me om een Scholekster af te lezen. Ik deed dit buitendijks ter hoogte van het begin van de Slachte (noord van Oosterbierum). Door de dichte mist zijn de foto's niet erg mooi geworden (maar voldoende om de codes af te kunnen lezen). De foto's zijn hier dan ook niet bijgevoegd, maar zijn wel terug te vinden bij de waarneming op waarneming.nl Hieronder zijn de 'life-history's' van de beide afgelezen vogels te zien. De tekst van de terugmeldingen is scherper na downloaden van de bestanden, onder de afbeeldingen.

Voor meer informatie over geringde Scholeksters, zie www.wadertrack.nl.

 

Waarneming 'LR-LHBZ' (21 december)

Waarneming 'RR-YTRH' (22 december) 

LR-LHBZ
Afbeelding – 189,8 KB 112 downloads
RR-YTRH
Afbeelding – 87,0 KB 113 downloads

Ruigpootbuizerd bij Nieuwebildtzijl

18 december 2017

 

Een waarneming van een vrij zeldzame soort vandaag: een Ruigpootbuizerd aan het begin van het Noorderleeg, bij Nieuwebildtzijl!

Een Ruigpootbuizerd is, voor nog niet doorgewinterde vogelkenners, soms moeilijk te onderscheiden van een normale Buizerd. Veel van de kenmerken van een ruigpoot kunnen ook gewoon voorkomen bij een Buizerd. Daarom probeerde ik van deze vogel, waarvan ik eerst alleen vermoedde dat het een ruigpoot was, goede foto's te maken, met name ook tijdens het opvliegen. Waar ik hoopte dat ik zijn poten scherp op de foto kon krijgen, is het me vooral gelukt om de onderkant van de vleugels vast te leggen. Hierdoor kon ik de conclusie trekken dat dit inderdaad een ruigpoot betrof: een vrij lichte kop, een donker buikschild, zwarte eindband op de vleugels, witte staart met zwarte eindband en duidelijke polsvlekken nam ik allemaal waar. De foto hieronder laat hem zien zoals ik hem aantrof, zittend op een hek.

 

Waarneming Ruigpootbuizerd

Roofvogels aan de zeedijk

15 december 2017

 

Aan de zeedijk tussen Koehoal en Zwarte Haan zag ik vandaag meerdere soorten roofvogels, die ik het vermelden waard vind. Buizerds en Torenvalken zijn geen verrassing meer tegenwoordig, maar soorten zoals de Sperwer, die ik jagend zag boven het wad, zijn altijd leuk om te zien.

Zo ook de Havik. Haviken zie ik zelf niet vaak en daarom was de waarneming van vandaag van een mooi exemplaar op de paaltjes boven aan de zeedijk erg leuk. De vogel was niet heel schuw, waardoor ik hem goed kon bekijken.

Ook Slechtvalken blijven prachtig om te zien. Hiervan zag ik er vandaag zowaar twee, waarvan één wegvliegend met prooi. Het tweede exemplaar bleef zitten op een paaltje, waarvan de eerste zojuist was weggevlogen. Daardoor kreeg ik de kans deze prachtige vogel nog even goed te bewonderen.

De foto's van vandaag waren niet heel scherp, vanwege het mistige weer. Onder dit artikel de beste foto van de genoemde roofvogels: de Slechtvalk op het paaltje.

 

Waarneming Sperwer

Waarneming Havik

Waarneming Slechtvalken

Wilde & Kleine Zwanen in Stienser Nieuwland

12 & 14 december 2017 (update 17 januari 2018)

 

Al een week vóór deze waarneming, zag ik dat er zwanen zaten op een maïsveld nabij Stiens. Op deze zonnige twaalfde december ben ik hierheen geweest met telescoop en camera om te kijken hoeveel precies en of hier misschien kleurringdragende exemplaren tussen zaten. Volgens mijn telling zaten hier dertig Wilde Zwanen en elf Kleine Zwanen.

 

De Kleine Zwanen waren, voor zover ik kon zien, allen ongeringd en adulte vogels. Onder de Wilde Zwanen zaten wel enkele onvolwassen vogels, vier stuks. Daarnaast zaten hier drie kleurringdragende vogels tussen, met oranje ringen met de codes ZTF, ZTB en ZTD. Via de site van cr-birding kwam ik erachter dat dit van een project is van WWT (Wildfowl & Wetland Trust). Inmiddels heb ik een reactie ontvangen en blijkt dat de vogels zijn geringd op IJsland en vervolgens onder andere zijn afgelezen in Groot Britannië!

 

Ook op 14 december bracht ik hier nog een bezoek aan. Opnieuw waren er ongeveer veertig zwanen in totaal, in dezelfde verdeling. Vogel 'ZTB' was er opnieuw, evenals van de week met vier onvolwassen vogels en een adult; zijn 'gezin'. Verder was er ook nog een Wilde Zwaan én... een jonge Knobbelzwaan ertussen.

 

 

Waarneming Wilde Zwanen 12-12

Waarneming Kleine Zwanen 12-12

Waarneming Wilde Zwanen 14-12

Waarneming Kleine Zwanen 14-12

Waarneming Knobbelzwaan 14-12

Koereiger in Stienser Oudland

13 november 2017

 

Nadat op 9 november door twee waarnemers via waarneming.nl een koereiger in het Stienser Oudland was gemeld, is het me op maandag 13 november gelukt deze te fotograferen. Op een weiland was het reigertje, dat aanzienlijk kleiner is dan de minder zeldzame grote zilverreiger, te zien tussen blauwe reiger en zilverreigers.

 

Waarneming Koereiger