Meeuwen: je haat ze of je houdt van ze. Voor beide valt iets te zeggen: het zijn luidruchtige, grote, veelvoorkomende vogels die er in grote steden nogal om bekend staan rommel te veroorzaken en mensen uit hun slaap te houden. Desondanks hoor ik bij groep nummer twee: ik houd van meeuwen, ik vind het in ieder seizoen prachtige vogels. Of het nu in de winter is wanneer ze dicht tegen elkaar aan gedrukt staan om het warm te houden, of wanneer ze hun zogenaamde long calls laten horen in het voorjaar, die bij veel mensen zomergevoelens opwekken.

 

Vandaar dat ik hier een pagina wijd speciaal aan meeuwen, van kleine tot grote soorten en van juveniele tot adulte individuen. Naast uitgelichte foto's plaats hier ik ook mijn aflezingen van meeuwen.


Eerste kalenderjaar Stormmeeuw en Zwartkopmeeuw

Veel juveniele meeuwen laten zich goed zien in deze maanden, zoals kokmeeuwen, zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen. Op het strand bij Petten kwam ik twee juveniele meeuwen tegen die je minder vaak tegenkomt; een juveniele stormmeeuw (links) en een juveniele zwartkopmeeuw (rechts). Laatstgenoemde is een kleed die ik nog niet eerder had gezien.

 


Meer geringde (Kok)meeuwen uit binnen- en buitenland

De laatste weken komen er weer meer en meer meeuwen langs de zeedijk en op het wad. Dit zijn met name kokmeeuwen, waarvan ik er de afgelopen week weer een aantal kon aflezen. Wederom waren dit meerdere vogels van Griend, maar ook een paar Engelsen.

 

Geel 2NRS en Oranje 2J12, beide vogels uit Engeland.

Wit EK8A en EE0W, beide van Griend.

 

Naast Kokmeeuwen waren er ook twee Grote Mantelmeeuwen met een ring te zien, beide van een Noors project, uit Noorwegen en Denemarken. Verder las ik op het strand bij Groote Keeten nog een in Noorwegen geringde Scandinavische Zilvermeeuw af (linksonder) en aan bij Oosterbierum aan de zeedijk een op Helgoland geringde Zilvermeeuw (rechtsonder).

 


Geringde Zilvermeeuwen en Kokmeeuwen

Weer een nieuw hoofdstuk op het gebied van meeuwenaflezingen deze week. Op de dinsdag (7 juli 2020) stond een afleesronde op het strand van Callantsoog centraal, met een mooi aantal afgelezen Zilvermeeuwen. De eindscore kwam op 23 stuks: 10 van Buijs, 10 van Camphuysen, 1 van de North Thames Ringing Group (Engeland), 1 van Stienen (België) en 1 van Martens (Duitsland). Hieronder de drie 'buitenlanders'.

 

Oranje DA8Z (Engeland)

3kj Blauw F.HOP (België)

2kj Geel HVE06 (Duitsland)

 

Naast Zilvermeeuwen wist ik deze week twee Kokmeeuwen af te lezen. Allereerst een 'brood- en vismeeuw' in Den Oever, die door Frank Majoor werd geringd in Den Helder. Op woensdag 8 juli kwam ik daarnaast een Poolse vogel tegen in de buurt van de Westhoek. Deze vogel heeft zijn kolonie in Polen blijkbaar alweer achter zich gelaten en vertoeft nu rond de Waddenzee.

 

Adulte Kokmeeuw geel T3UH uit Polen.


Meeuwen op de Noorderpier (Harlingen); een bont gezelschap

 

Op de Noorderpier van Harlingen waren deze week veel meeuwen te zien die hier tijdens het hoge water overtijden. Met name onvolwassen Zilvermeeuwen; maar ook de nodige Mantelmeeuwen. Dit alles maakte het een bont gezelschap van veel verschillende kleden. Ook de herkomst van de vogels zal ongetwijfeld een bont gezelschap vormen. Vier geringde exemplaren die ik af wist te lezen kwamen in ieder geval uit vier verschillende landen: van links naar rechts een Nederlander, een Duitser, een Deen en een Noor .


Aflezingen Zilvermeeuwen op het strand

 

Voor het eerst sinds december was ik op 3 juni 2020 weer eens op het strand te vinden om meeuwen af te lezen. De eindstand kwam uiteindelijk op zes zilvermeeuwen (4 van Buijs, 1 van Camphuysen (IJmuiden) en 1 uit Engeland).


Adulte Zwartkopmeeuw en Engelse Kokmeeuw

 

 

 

Bij de Wide Mar (Stiens) vandaag een mooie adulte Zwartkopmeeuw temidden van een groep Kokmeeuwen. Dat het meteen duidelijk was dat dit om een Zwartkopmeeuw ging, hoef ik na het tonen van deze foto's (hieronder) niet meer uit te leggen, denk ik...

 

Tussen de kokmeeuwen zat een in Nottingham gekleurringde vogel, geringd in januari 2019 door Dean Trenam (foto rechts).


Vorkstaartmeeuw: meer foto's

 

De ontdekking van de Vorkstaartmeeuw trok in de week erna behoorlijk wat mensen naar Koehoal en ik kon zelf niet achterblijven om ook nog een keer een kijkje te nemen. Hieronder het resultaat!


Wat een ontdekking: eerste winter Vorkstaartmeeuw in februari!

21 februari 2020

 

Soms heb je van die dagen dat je vogels ziet die je totaal niet verwacht. Voor mij was deze wederom winderige, maar droge, vrijdag zo'n dag. Aan de kust tussen Westhoek en Harlingen was mijn hoofddoel het aflezen van Scholeksters, maar ik kwam vandaag genoeg andere leuke dingen tegen. Zie hiervoor ook mijn laatste nieuws. Hoogtepunt van vandaag vond ik per toeval op de terugweg. Bij het kijken naar een groepje ganzen liep er een meeuw door mijn beeld die er meteen anders uitzag dan een eerste winter Kokmeeuw of Stormmeeuw. Mijn vermoeden was dat het om een Drieteenmeeuw of wellicht Dwergmeeuw ging en daarom maakte ik er een paar goede foto's van, om de determinatie bij thuiskomst te vergemakkelijken.

 

Bij thuiskomst waren de foto's van dit meeuwtje dan ook de eersten die ik op de computer bestudeerde. Al snel kwam ik erachter dat zowel Drieteenmeeuw als Dwergmeeuw geen exacte match gaf. Het bleef dus nog even een zoektocht naar de juiste soort. Met een bijgesneden foto probeerde ik welke suggesties de automatische soortherkenning van waarneming.nl en Merlin gaven: met hoge zekerheid Vorkstaartmeeuw. Uiteraard was ik hier niet direct door overtuigd. Mijns inziens was de rug van mijn vogel te grijs voor een eerste winter Vorkstaartmeeuw. Toch bleef ik terugkomen bij Vorkstaartmeeuw, simpelweg omdat er geen enkele andere meeuw de kenmerken had die ik bij 'mijn vogel' zag. Ik besloot hem daarom in te voeren op waarneming.nl, als onzekere Vorkstaartmeeuw. De volgende ochtend bevestigde Merijn Loeve me dat het inderdaad om een eerste winter Vorkstaartmeeuw gaat!

 

Hoe bijzonder is dat nu eigenlijk? Ik heb meerdere boeken erop nageslagen om eens te kijken naar het voorkomen van deze meeuwensoort. De vogel broedt in hoogarctische gebieden in Noord Siberië en Noord Amerika en overwintert op zee, in de buurt van Zuid-Afrika. In Nederland is de vogel zeldzaam, maar wordt met westerstormen wel eens gezien in het najaar, evenals aan de westkust van Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk (Mullarney et al., 2001). De laatste jaren lijkt de populatie enigszins toe te nemen (Hilmarsson, 2011). Gesproken wordt dus veel over het najaar. In februari blijkt de vogel in Nederland dan ook écht een zeldzaamheid: mijn waarneming blijkt het eerste geval in februari met bewijs dat is ingevoerd op waarneming.nl!

 


Pontische meeuw

11 februari 2020

 

De dag nadat storm Ciara over het land was getrokken, kwam ik met (zeer) hoog water aan de zeedijk bij Zwarte Haan deze Pontische Meeuw tegen, de eerste met fotobewijs voor de voormalige gemeente het Bildt. Hoewel de foto niet superscherp is (de camera stilhouden met windkracht 8 is een hele kunst), valt de vogel op door de lichtere kop dan de omringende Zilvermeeuwen en ook het donkere oog en de dunne, rechte 'potloodsnavel' zijn aanwijzingen voor Pontische Meeuw. Het gaat hier om een vierde kalenderjaar, te zien aan de laatste sporen van het onvolwassen kleed (bruine vlekjes op de vleugel).

 


Scandinavische Zilvermeeuw

20 januari 2020

 

Hoewel ik deze Zilvermeeuw niet per se op de foto had gezet op verdenking van de ondersoort 'argentatus', bleek het wel degelijk eentje te zijn, oftewel een Scandinavische Zilvermeeuw. Met dank aan Merijn Loeve, die het volgende commentaar leverde op mijn waarneming:

 

"Dit is een mooi voorbeeld van een argentatus door de trage rui en in iets minder door typische verhoudingen (lange vleugels, grote vogel, vrij spitse kop).
EIgenlijk lijkt de vogel best wel op een 1ste winter, doordat er bijna nog geen adult achtige veren aanwezig zijn. Dat is typisch voor argentatus die erg traag ruien. Vergelijk jou vogel maar eens met een argenteus van ons: veel plomper, en vooral veel meer adult-achtig!
Hier nog een voorbeeld van een typische argentatus.
De meeste zijn niet echt op ondersoort te duiden zonder ring, ook omdat er veel overlap is. Maar een dergelijke vogel is wel te doen omdat hij een combinatie van typische kenmerken en rui vertoont."

 

Linksonder de Scandinavische Zilvermeeuw (Larus Argentatus Argentatus), rechtsonder een Zilvermeeuw 'van bij ons' (Larus Argentatus Argenteus) van januari 2018.

 


Eerste aflezing 2020: Limburgse Kokmeeuw

2 januari 2020

 

De eer van eerste aflezing van 2020 en daarmee ook van dit decennium, gaat naar Kokmeeuw E0S1, afgelezen op de Kesselskade in Maastricht op 2 januari.

 


Zwartkopmeeuw tussen de Kokmeeuwen

5 december 2019

 

Een mooie 'wintersoort' vandaag op deze mistige Sinterklaasdag. Tussen alle Kok- en Stormmeeuwen in winterkleed een adulte Zwartkopmeeuw, ook in winterkleed. 

 


Meeuwen op het Noordhollandse strand - vervolg

1 december 2019

 

Door het grote succes van een kleine twee weken geleden, stond er vandaag nóg een dagje Noordhollands strand op het programma. Het aantal aflezingen was niet zo hoog als de vorige keer, maar er waren er toch nog vijf: twee van Texel, één van IJmuiden, één uit Duitsland (allen Zilvers) en een Grote Mantelmeeuw uit Noorwegen.


Meeuwen op het Noordhollandse strand

19 november 2019

Na de vele aflezingen van meeuwen afgelopen zomer op het strand van Noord Holland, was het vandaag tijd om eens een kijkje te nemen wat voor meeuwen er dit najaar allemaal op de strekdammen zaten. Het was weer een groot succes met enkele mooie aflezingen en leuke kleden!

Om te beginnen wat geringde Zilvermeeuwen: links een 'Texelaar', rechts een 'IJmuidenaar', beide van Camphuysen. In het midden eentje van Buijs.


Persoonlijk hoogtepuntjes van de dag: links Pontische Meeuw HHT0, geringd als pullus deze zomer door Sönke Martens (Schleswig-Holstein) en rechts nog een andere mooie eerste kalenderjaar Pontische Meeuw tussen de Zilvers.


Naast Pontische- en Zilvermeeuwen zaten er ook Mantelmeeuwen, waaronder deze Grote Mantel (1kj), in juli geringd als pullus in Denemarken (links) en rechts een tweede kalenderjaar.


Toch nog even terug naar de Zilvermeeuwen. Hier twee onvolwassen vogels, links een eerste, rechts een twee kalenderjaar.


Als slot van deze serie een wat 'schattigere' soort na al dat grote geweld: een mooie eerste winter Stormmeeuw.


Aflezingen en een paar mooie kleden in Harlingen

28 oktober 2019

In de Haven van Harlingen en aan de zeedijk tussen Harlingen en de Westhoek zag ik deze week weer een paar mooie meeuwenkleden én enkele gekleurringden. Hieronder wat hoogtepuntjes.

Drie generaties Zilvermeeuw: eerste, tweede en derde winter (Harlingen haven en zeedijk thv Slachte).


Duitse Zilvermeeuw HXHNL in de Harlinger haven

Kokmeeuw K672, geringd in 2013 als pullus in Litouwen.


  Aflezingen: opnieuw de oude bekende én een andere Duitser        2 oktober 2019

Twee aflezingen aan de zeedijk nabij Koehoal, waarvan eentje opnieuw oude bekende rood HM54. Daarnaast landde geel H7H2 vlak voor me op een strekdam, ook een Duitser van hetzelfde project (Sönke Martens).


Aflezingen: een oude bekende - 3 september 2019

Deze week zag ik aan de zeedijk bij Koehoal een volwassen Zilvermeeuw met kleurring die me niet onbekend voorkwam. Mijn vermoedens bleken te kloppen: na aflezingen van januari 2018 en september 2018 was dit de derde keer dat ik deze vogel op (bijna) exact dezelfde locatie aflas!


Aflezingen in Noord Holland (3) - 30 augustus 2019

Opnieuw een hele hoop aflezingen van meeuwen deze week aan de kust van Noord Holland! Maar liefst 44 aflezingen, waaronder 43 Zilvermeeuwen en 1 Kleine Mantelmeeuw. Veruit de meeste vogels waren deze keer afkomstig vanuit de kolonie van Texel, maar ook waren er weer een par Duitsers aanwezig én een vogel met Brussels metalen ring. Hieronder weer een (kleine) selectie.

Tweede Kalenderjaar Zilvermeeuw van Buijs

Tweede Kalenderjaar Zilvermeeuw uit Duitsland

Drie adulte Zilvermeeuwen (Buijsje en twee van Camphuysen Texel)


Aflezingen in Noord Holland (2) - 20 augustus 2019

Net als vorige week lazen we deze week veel meeuwen af aan het strand van Noord Holland. Wederom veel Zilvermeeuwen (veel van Buijs en Camphuysen, twee uit Engeland, één uit Duitsland), maar ook een Pontische Meeuw uit Polen en een Kleine Mantelmeeuw uit Denemarken kon ik deze keer toevoegen aan mijn afleeslijstje. Als toetje las ik nog een tweede kalenderjaar Zilvermeeuw uit Duitsland af in de haven van Den Oever. Hieronder weer enkele foto's van de hoogtepunten van de dag.

Kleine Mantelmeeuw blauw V.4M3 (uit Denemarken).

2kj Pontische Meeuw met Gdansk ring (dus uit Polen).

Adulte Zilvermeeuwen uit Nederland (links van Buijs, midden en rechts uit IJmuiden).

Zilvermeeuw P8PT uit Engeland.

Tweede Kalenderjaar Zilvermeeuw wit R|E (Buijs).

Tweede Kalenderjaar Zilvermeeuw uit Duitsland.


Zeesterren (en een aflezing) - 16 augustus 2019

In de haven van Lauwersoog waren deze avond meerdere Zilvermeeuwen die het hadden voorzien op Zeesterren. Hoewel het haast onmogelijk lijkt, slikten ze deze toch echt in één keer door - en bleven achter met een vol krop...

 

Onder nog een afgelezen 2kj Zilvermeeuw, één uit Duitsland.


Aflezingen in Noord Holland - 14 augustus 2019

Hieronder een selectie van afgelezen meeuwen op 14 augustus aan het Noordzeestrand in de buurt van Callantsoog. De totale score van deze dag was 26 meeuwen: met name Nederlands (Buijs en Camphuysen), maar ook twee uit Duitsland (Martens) en een Belg (INBO). Eén vogel is vermoedelijk een Pontische meeuw of hybride, uit Duitsland, Die foto wordt na ontvangen van de life-history aan dit overzicht toegevoegd.

Geringde Zilvermeeuwen op het strand nabij Callantsoog.


Hybride Zilvermeeuw x Geelpootmeeuw, geringd in Limburg.


Meeuwen in Lauwersoog-Haven - 12 augustus 2019

Omdat ze zo mooi zijn: links een adulte Zilvermeeuw die zich tegoed doet aan de laatste restjes huzarensalade... Rechts een juveniele Zilvermeeuw.


Een andere juveniel: deze Grote Mantelmeeuw is ook dit jaar uit het ei gekropen.


Bedelende Juveniele Kleine Mantelmeeuw - 12 augustus 2019

Bij de pier van Holwerd waren vandaag twee juveniele meeuwen die niet moeilijk te determineren waren: ze bedelden continu bij een adulte Kleine Mantelmeeuw, die er op haar/zijn beurt wel genoeg van leek te krijgen.


Vierde Kalenderjaar Zilvermeeuw - 11 augustus 2019

Een mooi exemplaar vierde kalenderjaar Zilvermeeuw aan de zeedijk vandaag: een bijna adult kleed, waar nog altijd wat onvolwassen veren te zien zijn.


Drie generaties Zilvermeeuw op een rij - 7 augustus 2019

... maar niet op volgorde: vlnr tweede kalenderjaar, derde kalenderjaar, eerste kalenderjaar (ook wel juveniel).


Onvolwassen meeuwen langs de zeedijk (3) - 5 augustus 2019

Boven twee juveniele Zilvermeeuwen, onder twee tweede kalenderjaars. Ook tussen tweede kalenderjaar ZIlvermeeuwen kan de variatie dus behoorlijk zijn...


Onder ook de juveniele 'kleinere meeuwen' eens in beeld: links Kokmeeuw, rechts Stormmeeuw.


Onvolwassen meeuwen langs de zeedijk (2) - 2 augustus 2019

Hierboven drie keer een derde kalenderjaar Grote Mantelmeeuw, waarbij het goed te zien is hoeveel onderlinge variatie er kan zijn (let bijvoorbeeld op de snavelkleur van de linkervogel in vergelijking met de andere twee, of op de hoeveelheid lichte vleugelveren van de vogel rechts).

Hieronder een vierde kalenderjaar, die bijna een adult kleed heeft maar in de vleugel nog wat lichte veren heeft.


Hierboven vier verschillende kleden van de Zilvermeeuw: juveniel, tweede kalenderjaar, derde kalenderjaar en adult.

De juveniele Zilvermeeuw linksboven is goed te onderscheiden van de juveniele Kleine Mantelmeeuw, hieronder, door de donkerdere kop en vleugels van de mantelmeeuw.


Onvolwassen meeuwen langs de zeedijk - 31 juli 2019

Boven & onder: juveniele Kleine Mantelmeeuw.


Onder twee Tweede Kalenderjaar Zilvermeeuwen. 


Grote Mantelmeeuwen zijn vrij makkelijk te onderscheiden van Zilvermeeuwen in het veld door simpelweg: het formaat. Ze zijn zwaar gebouwd en hebben een behoorlijk zware snavel. Hieronder een tweede kalenderjaar met in de achtergrond een volwassen exemplaar.


Hieronder twee Zilvermeeuwen die weer een jaartje ouder zijn. Hoewel je het niet zou zeggen zijn beide vogels van hetzelfde jaar, derde kalenderjaars, terwijl de vogel rechts duidelijk nog meer onvolwassen, bruine veren heeft dan de vogel links. De vogel links is uit het ei gekropen in het Duitse waddengebied en heeft daar een gele kleurring omgekregen (zie inzet rechts).


Drie Kokmeeuwen met ringen wist ik vandaag af te lezen, allen afkomstig uit de kolonie van Griend. Waar de vogel in het midden al duidelijk is geruid naar winterkleed, is de vogel links nog net niet zover en heeft de vogel rechts nog aardig wat zwart op de kop.

Maak jouw eigen website met JouwWeb